Probleme în eliberarea de reţete

ORADEA – De mai bine de o lună, medicii de familie bihoreni se confruntă cu o situaţie mai puţin plăcută: sunt în criză de reţete pentru eliberarea de medicamente psihotrope.

„Este vorba de reţetele în patru exemplare. Noi le procurăm de la Autoritatea de Sănătate Publică, care are contract cu Imprimeria Naţională. Este o situaţie mai delicată, având în vedere că e vorba de tratamentul bolnavilor psihici. Pentru a depăşi această criză ne-am împrumutat între noi, medicii”, susţine dr. Mircea Dumitrescu, medic de familie. Conducerea ASP Bihor, prin vocea dr. Dorel Ţârţ, se apără: „ Au fost ceva probleme la Imprimeria Naţională. Ni s-a promis remedierea acestora, astfel încât de la 1 martie să se intre pe făgaşul normal”, susţine dr. Ţârţ.Probleme şi la insulină

Potrivit conducerii CAS Bihor, din cauza consumului prea ridicat din luna ianuarie, bolnavilor de diabet nu li se va putea prescrie insulina în februarie şi martie decât pe o perioadă de 30 de zile, faţă de trei luni cât era până acum. Măsura vine după ce în luna trecută prescriile au fost peste aşteptări, o comisie de control urmând să verifice consumul extrem de ridicat.Tensiuni la Bucureşti

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a decis săptămâna trecută să schimbe din nou macazul în ceea ce priveşte prescrierea medicamentelor compensate şi gratuite. Acesta a propus din nou ca medicii să nu mai prescrie în reţetă numele substanţei active ci denumirea comercială a medicamentului. Reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti şi-au exprimat însă nemulţumirea invocând faptul că în această situaţie vor fi prescrise cele mai scumpe produse pentru că medicii se vor înţelege cu producătorii. „Medicul este cel care are răspunderea pacientului, nu farmacistul. Dacă vrem să îl ajutăm pe pacient. Dacă nu, să îi lăsăm pe pacienţi să fie jupuiţi de către unii farmacişti sau de unii care vor săscoată bani frumoşi de pe spatele cetăţeanului”, susţine Niolăescu. Oricum această propunere va fi supusă dezbaterii publice.

Pentru pacient

În opinia farm. Eugenia Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor, totul este foarte ambiguu. „Şi înainte când se prescria tot denumirea comericală, farmacistul putea să-i propună pacientului şi alternativa mai ieftină a medicamentului. Nu ştiu cum va fi acum. Farmacistul este doar o verigă în acest sistem. Trebuie să avem grijă de pacient. În fond este vorba de banii asiguraţilor”, precizează Hamza care adaugă faptul că farmaciile s-au încărcat acum cu toate genericele astfel încât să aibă toate medicamentele ieftine. În cazul în care se aplică unele modificări în prescriere, există riscul să rămână cu multe dintre ele pe stoc.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !