Probleme pentru constructorii bihoreni

ORADEA – Vicepreşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Florian Pantea, susţine că situaţia firmelor de construcţii din Bihor este una care reclamă găsirea imediată a unor soluţii.

Lipsa forţei de muncă, în special a muncitorilor calificaţi în meserii specifice acestui domeniu, este doar una dintre acestea. „În ultima vreme acest proces de migrare a forţei de muncă a fost încetinit, dar încă e nevoie de găsirea unor soluţii pentru a ne păstra oamenii cu pregătire profesională”, spune Pantea. O posibilă variantă ar fi, în opinia sa, formarea unui cartel al firmelor locale de construcţii, care să sprijine calificarea unor tineri în meseriile atât de căutate. „Am avut chiar ideea creării unei şcoli profesionale private, va trebui să o reluăm, dar ne gândim şi la o mai bună colaborare cu şcolile care au deja acest profil, cum ar fi Colegiul Constantin Brâncuşi”, declară vicepreşedintele FPB.

Concurenţa neloială

O altă problemă cu care se confruntă firmele de construcţii bihorene în ultima perioadă este concurenţa acerbă pe care o fac la lucrările publice societăţile din străinătate. „Condiţiile de participare la licitaţii pentru lucrări de interes public sunt din ce în mai restrictive pentru firmele mai mici. Am ajuns la situaţia în care societăţi de construcţii din România pierd în faţa unor concurenţi din străinătate care participă la licitaţii cu un laptop şi un CV. Problema e că aceste firme subcontractează lucrările ulterior tot unor constructori locali, ceea ce reprezintă o concurenţă neloială”, declară Pantea. În sprijinul acestor afirmaţii vin şi declaraţiile directorului general al FPB, Dan Octavian. „Realitatea din 2007 ne arată că piaţa lucrărilor publice din România este invadată de firme străine. E adevărat că ne aflăm pe o piaţă europeană şi concurenţa vine de pe tot continentul, dar dacă nu vom găsi soluţii vom pierde tocmai în cel mai dinamic sector al economiei”, spune el.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !