Problemele de sold ale nou-nascutilor, diagnosticate si tratate la Spitalul de copii Timisoara

De Delia S. Barbu
Patologia șoldului la copil nu mai este o problemă pentru medicii timișoreni
Patologia șoldului la copil nu mai este o problemă pentru medicii timișoreni
Patologia șoldului la copil nu mai este o problemă pentru medicii timișoreni. Un proiect european derulat în colaborare cu Szeged a permis achiziționarea unor aparate performante, dar şi pregătirea mai multor medici în domeniu.

Un ecograf de înaltă performanță și un sistem de artroscopie instalate la Spitalul de copii Louis Țurcanu Timișoara vor permite medicilor specialiști de aici să depisteze și să trateze în fază incipientă bolile șoldului la copii.„Cu ajutorul ecografului, noi căutăm o predispoziţie, iar dacă ea este depistată, copilul va fi supravegheat cu atenţie şi tratat, pentru a nu evolua spre o afecţiune care să necesite operaţie.

Mulţumită noilor aparate achiziţionate prin proiect, testul este gratuit şi poate fi solicitat şi de către mame, imediat după naştere”, a declarat dr. Călin Popoiu, managerul de proiect. La finalul lunii decembrie 2012, după 10 luni de proiect, peste 4.000 de nou-născuţi din Timişoara şi aproape 3.000 din Szeged fuseseră deja consultaţi în cadrul programului de screening pentru displazie congenitală de şold.

Proiectul intitulat “Strategie comună pentru prevenirea și tratamentul patologiei șoldului la copil în zona transfrontalieră Ungaria-România”, iniţiat de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu Timişoara alături de partenerul său, Universitatea din Szeged, Ungaria, se apropie de final.În scopul de a realiza o cooperare între două dintre principalele centre medicale cu profil pediatric din zona transfrontalieră Ungaria – România, pentru a putea depista şi trata din faza incipientă patologia șoldului la copil. Investiţia, cu o valoare totală de 200.000 euro obţinuţi din finanţare europeană, urma să fie împărţită în mod egal între cei doi parteneri.

„În Timişoara, aceşti bani au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea şi instalarea unui ecograf de înaltă performanţă şi a unui sistem de artroscopie, care este al doilea aparat de acest tip din ţară, primul fiind instalat la Braşov”, spun medicii timișoreni.

Înainte de demararea proiectului, părinţii sesizau medicii, iar în jurul vârstei de 4 luni se putea face prima investigaţie. Tratamentul implica proceduri chirurgicale, spitalizări repetate, scăderea activităţii locomotorii a nou-născutului, precum şi costuri sociale mari. Însă cu ajutorul aparaturii achiziţionate prin acest proiect, bebeluşii sunt supuşi unui test încă din primele zile de viaţă, aşa încât să poată fi descoperite eventualele probleme cât mai curând şi să fie remediate rapid.

Universitatea din Szeged, având o experienţă mult mai vastă în artroscopie, a contribuit, prin transferul de know how, la atingerea unor competenţe conjugate pentru îmbunătăţirea practicii medicale de ambele părţi. Astfel, în luna noiembrie 2012 au fost organizate două cursuri de pregătire pentru personalul medical, axate pe ecografia de şold la nou-născuţi şi pe tratamentul artroscopic al afecţiunilor şoldului la copil.

În plus, a fost realizat un sistem unitar de abordare diagnostică şi terapeutică a displaziei congenitale de şold şi s-a pus la punct un mecanism de colaborare între specialiştii celor două spitale în ceea ce priveşte abordarea patologiei şoldului la copil.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !