Problemele demografice vor împiedica România să aibă o creştere economică

1Comentariu
Problemele demografice vor împiedica România să aibă o creştere economică
Migraţia forţei de muncă, dar mai ales scăderea natalităţii sunt probleme demografice care vor împiedica România să menţină creşterea economică la un nivel înalt pe termen lung, a declarat, joi, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

El a arătat că primul şoc demografic, respectiv migraţia forţei de muncă în alte state din Europa, ar putea fi reversibil, însă scăderea natalităţii începând cu 1992 nu va putea fi compensată şi se va reflecta pe piaţa forţei de muncă începând cu 2010.

“Doar şapte ţări ar reuşi să aibă creşteri economice mai mari de 5% timp de peste 20 de ani, printre care China, Irlanda şi Macao, dar niciuna dintre acestea nu a avut probleme demografice. România nu poate să spere, din cauza problemelor demografice, să aibă astfel de ritmuri de creştere a la long”, a spus Lazea, la un seminar organizat la BNR.

Pe de altă parte, Bianca Păuna, reprezentant al Institutului Naţional de Cercetări Economice, a arătat că la nivelul tinerilor ratele de ocupare sunt mai reduse decât în cazul altor categorii de vârstă.

Potrivit unui studiu prezentat de Păuna, migraţia externă se plasează la aproximativ 10% din populaţie, dar ponderea este mult mai mare, respectiv 25%, raportată la forţa de muncă activă.

Păuna a mai arătat că deficitul de forţă de muncă se concentrează în zona urbană şi că nu se observă o migraţie aşteptată dinspre rural.

Astfel, 30% din angajaţi lucrează în agricultură şi contribuie cu doar 10% din PIB.

În opinia reprezentantului Institutului Naţional de Cercetări Economice, ar trebui rezolvate problemele din învăţământ, întrucât educaţia slabă şi formele de pregătire neadaptate solicitărilor pieţei adâncesc şi mai mult deficitul forţei de muncă.

Ea a mai punctat că în România nu se pune deloc accent pe formarea continuă a personalului.

În acelaşi timp, statisticile indică un acces redus la învăţământul superior pentru populaţia din zona rurală, cel mai probabil din cauza costului ridicat comparativ cu veniturile.
1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor