Proces cu Drumuri Orăşeneşti?

1Comentariu
Proces cu Drumuri Orăşeneşti?
ORADEA – Consiliul Local are toate şansele să fie dat în judecată de o firmă în care deţine 40% din acţiuni. SC Drumuri Orăşeneşti este invitată să renunţe la lucrări anuale de 400 miliarde de lei vechi, atribuite fără licitaţie.

Dupa ce a tinut cu dintii de contractul semnat cu SC Drumuri Orasenesti (DO), contract care asigura firmei lucrari anuale de 400 miliarde de lei pentru reabilitarea infrastructurii rutiere a municipiului, edilii s-au razgândit si îsi invita partenerul de afaceri la renegocierea contractului. Initiativa va ajunge pe masa alesilor locali cu ocazia sedintei de legislativ de azi.

Demersul este de altfel necesar, pentru ca adresa Prefecturii prin care se observa ilegalitatea încredintarii de lucrari fara licitatie a ajuns deja la termenul de 30 de zile în care trebuia sa capete raspuns.

În spiritul legii

Proiectul de hotarâre ce va ajunge pe masa alesilor are ca obiect modificarea articolului 30 din contract astfel: „Lucrarile care constituie obiectul de activitate al asociatiei, si al caror beneficiar este Primaria Oradea, vor fi încredintate prin licitatie, conform legii”. Pe scurt, asta trimite SC Drumuri Orasenesti la licitatie, în rând cu toate celelalte firme care vor lucrari pe bani publici, anulând monopolul partial pe care-l detin înca.

În prezent, DO primeste fara licitatie lucrari de 400 de miliarde anual, celelalte lucrari, peste aceasta valoare, fiind scoase la licitatie pentru restul firmelor interesate. Situatia putea continua mult si bine daca n-ar fi intrat în vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 34/2006, care prevede obligativitatea organizarii de licitatii pentru lucrari de acest gen.

„Le-am cerut directorilor din Primarie sa formuleze puncte de vedere fata de adresa Prefecturii, în care sa tin seama de prevederile cadrului legal. Asa s-a ajuns la decizia mea de a renegocia contractul”, spune primarul Petru Filip de la Primaria Oradea.

Va fi proces

Prezenti la sedinta comisiei juridice din cadrul Consiliului Local, trimisii DO au anuntat ca nu-s dispusi sa renunte la acel articol din contract, si implicit la avantajele pe care le aduce. „Ei considera ca contractul pe care-l avem cu dânsii trebuie sa curga pâna la termenul stabilit, anul 2009. Se va ajunge, probabil, la o actiune în instanta daca partile nu ajung la o întelegere amiabila. Se pare, totusi, ca acesta va fi viitorul”, declara Petru Filip.

De altfel, în vreme ce acuza de ilegalitate se bazeaza pe prevederi ale Legii achizitiilor publice, juristii DO se prevaleaza de prevederile Codului Comercial când sustin ca un contract încheiat este mai presus de modificarile ulterioare ale cadrului legal.

Cristina Ghilea

Taguri:


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor