Procesul de selecţie a proiectelor, schimbat

De Simona Albinaru
Procesul de selecţie a proiectelor, schimbat
Modificările prevăzute de actualul ROF al procesului de selecţie se aplică tuturor sesiunilor de depunere ce se deschid de acum înainte.

Regulamentul de organizare şi funcţionare (ROF) a procesului de selecţie şi a procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) a fost modificat de către Autoritatea de Management pentru PNDR, împreună cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Printre modifăcări se numără faptul că plafonul maxim al depunerii se majorează la 200% din nivelul alocării sesiunii anuale. Astfel, depunerea proiectelor în cadrul sesiunii anuale se opreşte la termenul limită prevăzut în Anunţul de lansare sau înainte de acest termen, dacă valoarea publică a tuturor proiectelor depuse cu un punctaj estimat (autoevaluare/prescoring) este mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii/trimestrului respectiv (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase) ajunge la 200% din nivelul alocării sesiunii anuale a măsurii/submăsurii/componentei (alocare distinctă).

În primele cinci zile calendaristice din fiecare etapă de depunere nu se aplică plafonul maxim de depunere. Astfel, în primele cinci zile calendaristice (respectiv 120 de ore) de la deschiderea sesiunii de primire proiecte nu se aplică plafonul maxim al depunerii, indiferent de valoarea totală a fondurilor solicitate prin proiectele depuse.

În a 6-a zi (calculată ca începând după 120 de ore de la ora deschiderii sesiunii) se aplică plafonul maxim al depunerii de 200% din nivelul alocării sesiunii anuale. Sesiunea se închide înainte de termenul limită de depunere atunci când valoarea fondurilor PNDR (fondurile publice/valoarea publică) solicitate de către ultimul proiect conduce la depăşirea plafonului maxim al depunerii.

Dacă în urma parcurgerii primei etape, sau a unei etape de depunere, nu a fost atins sau depăşit plafonul maxim al depunerii, se deschide o nouă etapă de depunere în care, în primele cinci zile calendaristice, nu se aplică plafonul maxim al depunerii, indiferent de valoarea totală a fondurilor solicitate prin proiectele depuse. Etapa de depunere este aferentă pragurilor de calitate lunare/trimestriale precizate în Anunţul de lansare, publicat pe site-ul AFIR.

AFIR primeşte solicitări de finanţare doar în limita plafonului maxim al depunerii. Nicio solicitare de finanţare nu va fi primită de AFIR dacă plafonul maxim al depunerii a fost atins sau depăşit de fondurile solicitate de ultimul proiect, indiferent dacă solicitanţii au iniţiat procesul de depunere online al solicitărilor de finanţare înainte de depunerea ultimului proiect care a condus la atingerea sau depăşirea plafonului maxim de depunere.

Ghidurile solicitantului şi anexele aferente se publică cu minimum 7 zile calendaristice înainte de lansarea sesiunii. Astfel, vor fi declarate neconforme toate proiectele al căror punctaj va scădea în urma evaluării AFIR sub pragul de calitate corespunzător lunii/trimestrului respectiv, precum şi proiectele încadrate greşit de către solicitanţi din punct de vedere al alocării financiare aferente unei măsuri/submăsuri/componente (alocare distinctă).

Proiectele autoevaluate sub pragul de calitate nu vor putea fi încărcate în modulul online al AFIR. Astfel, sistemul electronic de depunere nu permite încărcarea proiectelor care au un prag de calitate (rezultat în urma autoevaluarii) inferior celui corespunzător perioadei în care respectivul proiect a fost depus/încărcat. Modificările prevăzute de actualul ROF al procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor se aplică tuturor sesiunilor de depunere a proiectelor ce se deschid ulterior aprobării acestui Regulament (19 iulie 2016).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !