Producătorii sprijiniți să pătrundă pe piețele internaționale

De Simona Drimbău
Reactualizat la:
Produse din Bihor
Produse din Bihor - © FOTO:S.D.
Programul de informare și promovare a produselor agricole la nivelul Uniunii Europene a fost relansat.

În data de 14 noiembrie 2018, Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru anul 2019 pentru Programul „Enjoy, it’s from Europe”.

Conform directorului Direcției Agricole Județene (DAJ) Bihor, Nicolae Hodişan, scopul programului „Enjoy, it’s from Europe” este de a oferi sprijin producătorilor din sectorul agroalimentar pentru a pătrunde pe piețele internaționale și de a-și consolida poziția pe aceste piețe cu scopul de a crește competitivitatea sectorului agricol în Uniunea Europeană.

Fondurile alocate pentru anul 2019 sunt de 191,6 milioane euro cu 12,5 milioane euro mai mult decât in anul 2018, deasemenea Comisia Europeană a majorat rata de cofinanțare și a redus formalitățile administrative pentru aprobarea programelor. Rata de cofinanțare a Uniunii Europene poate fi între 70 și 90% în funcție de piața solicitată: piața internă sau țări terțe, de tipul de program: simplu sau multinațional și de unele perturbări ale pieței.

Propuneri

Pot formula propuneri pentru Programul „Enjoy, it’s from Europe”, organizațiile profesionale sau interprofesionale reprezentative la nivel național sau la nivelul Uniunii Europene pentru sectorul agroalimentar; organizațiile de producători sau asociațiile de organizații de producător recunoscute de statul membru și organisme din sectorul agroalimentar care au ca obiect de activitate acțiuni de informare și promovare pentru produse agricole.

Pe pagina de internet a MADR s-a deschis o secțiune de promovare a programului, din care pot fi accesate informații detaliate și documente suport pentru Cererile de propuneri pentru programe simple și programe multinaționale publicate în Jurnalul Oficial al UE, precum și informații privind prioritățile tematice, bugetul disponibil defalcat pentru fiecare temă în parte, criteriile de eligibilitate, acțiunile și tipurile de activități eligibile, criteriile de excludere, selecție și atribuire. Totodată, sunt oferite indicații privind procedura de depunere a propunerilor de programe.

Informații suplimentare pot fi obţinute la Direcția pentru Agricultură Județeana Bihor, Oradea, str. Dimitrie Cantemir, nr. 24-26. Responsabil proiect fiind ing. Lenuţa Florentina Ardelean, tel. 0259416722, int.22.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !