Produse tradiţionale bihorene

Produse tradiţionale bihorene
ORADEA – Aţi auzit de pâine albă cu cartofi „Sal-Pan”? Aţi cumpărat vreodată brânză telemea de vacă „Dorlact”? Dar cârnaţi afumaţi de porc „Distinct”? Pălinca de prune „Delifruct” vă spune ceva?

Acestea sunt câteva dintre produsele atestate ca tradiţionale în judeţul Bihor, care pot fi comercializate pe întreg teritoriul României şi chiar al Uniunii Europene.
Începând cu luna iulie 2007, potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), micii producători îşi vor putea vinde produsele la nivel naţional doar în cazul în care şi-au înregistrat produsele ca fiind tradiţionale. În rest, carnea, ouăle, laptele, alte produse de origine animală şi din fructe vor putea fi comercializate doar pe raza judeţului de provenienţă.
Prea puţină lume cunoaşte ce este un produs tradiţional, şi mai ales cum poate fi acesta atestat. Informaţii referitoare la produsele tradiţionale bihorene ne-au fost oferite de Dumitru Tudoreanu, şef Serviciu Autorizări Mărci şi Licenţe Produse Tradiţionale din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor. „Produsul tradiţional este obţinut din materii prime consacrate, care prezintă o compoziţie sau un mod de prelucrare tradiţional şi care se distinge clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii”, ne-a precizat Tudoreanu.

Produse

În prezent, la nivelul judeţului Bihor sunt atestate 17 produse tradiţionale: şase produse de panificaţie, trei produse din lapte, trei produse din carne şi trei băuturi alcoolice. Este mult? Este puţin? Răspunsul îl poate ghici oricine, având în vedere că la nivel de ţară sunt înregistrate peste 1.000 de produse tradiţionale, între care 200 de feluri de brânzeturi şi caşcaval. Bihorenii mai au timp să-şi ateste produsele ca fiind tradiţionale până la 1 ianuarie 2008. Celelalte state membre ale UE au fost obligate să-şi finalizeze procedurile până la 31 martie 2007.

Atestare

Dumitru Tudoreanu ne-a explicat că atestarea produselor tradiţionale nu este un lucru prea complicat şi nici prea costisitor. „Mulţi producători fac produse tradiţionale, dar nu ştiu că trebuie să aibă şi un atestat. Omul poate obţine atestatul pe baza unei cereri şi a unui caiet de sarcini”, a subliniat inspectorul DADR Bihor. În caietul de sarcini trebuie descrise caracteristicile tradiţionale ale produsului: reţeta de preparare, modul de preparare, ingredientele şi prezentarea produsului.

Reprezentanţii DADR Bihor numiţi pentru acordarea licenţelor (opt persoane) analizează cererea şi caietul de sarcini. După aceea comunică solicitantului dacă există neconformităţi şi verifică la faţa locului realitatea celor descrise în caietul de sarcini.

După parcurgerea acestor etape, inspectorii DADR Bihor întocmesc un proces-verbal privind verificarea faptică şi transmit ministerului o copie a procesului-verbal şi a caietului de sarcini, în vederea înregistrării în Registrul de atestare a produselor tradiţionale.

„Atestarea nu exonerează însă producătorul de responsabilitatea ce îi revine în faţa legii privind respectarea regulilor de igienă şi siguranţă a alimentelor”, a încheiat Dumitru Tudoreanu.

Dan Birta



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !