Profesorii de la Blaga, la o nouă întâlnire transnațională, la Vratsa, Bulgaria

Reactualizat la:
Orădenii au fost primiți și de primarul Vratsei, Kalin Kamenov
Orădenii au fost primiți și de primarul Vratsei, Kalin Kamenov
Timp de trei zile, elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” au învățat despre cultura bulgarilor.

Programată ca una din activitățile proiectului de parteneriat strategic între școli, „The Mysteries of Eropean capitals” (Misterele capitalelor europene) din cadrul programelor Erasmus+, finanțate de Comisia Europeană, mobilitatea desfășurată la Vratsa, Bulgaria, între 24 și 27 februarie 2016 a oferit tuturor participanților – elevi și profesori – o experiență interculturală revelatoare, atât pentru minte, cât și pentru suflet.

blaga Primire cu pâine și mirodenii la Liceul „Vasil Kanchov” din Vratsa ©

Întâlnirea a presupus trei zile de intense activități educative, vizând dezvoltarea abilităților de documentare, de utilizare a tehnicilor informatice, dar și de stimulare a dialogului intercultural în spațiul european. Prin intermediul vizitelor ghidate, elevii și profesorii din Croația, Letonia, Lituania, România și Spania au descoperit în pitorescul oraș Vratsa și mai ales în capitala Bulgariei, Sofia, un spațiu încărcat de istorie (Tezaurul de argint al tracilor din Rogozen), de spiritualitate (Catedrala Alexandru cel Nou, Biserica Rusească din Sofia), de artă (Biserica Boiana, din secolul XIII, aflată în patrimoniul UNESCO) și, nu în ultimul rând, un loc în care tradiția nu este lăsată să moară, chiar dacă ea coexistă cu inovațiile epocii moderne.

Workshop - lucrând „martenitse” similare mărțișoarelor Workshop- lucrând „martenitse” similare mărțișoarelor ©

Prin intermediul atelierului de creație organizat la Liceul „Vasil Kanchov” din Vratsa, – școala-gazdă a activităților din proiect – participanții români au descoperit cu plăcută surprindere că Mărțișorul are un echivalent bulgar, Martenitsa, cu o semnificație simbolică înrudită. Membrii orădeni de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, profesor Șandor Traier – coordonator și profesoare Gabriela Pleșca, Silvia Hadade și Ioana Trempe au lăsat o bună impresie celorlalți participanți, prin calitatea materialelor prezentate și prin implicarea continuă în toate activitățile derulate atât în țară, cât și în străinătate. Produsele finale ale proiectului – cartea electronică a legendelor despre capitalele europene, precum și dramatizări ale unor legende – vor putea fi vizionate pe site-ul http://project-mec.jimdo.com/ sau pe pagina de Facebook a proiectului Project “The Mysteries of European Capitals”.

Următoarea întâlnire transnațională a proiectului este programată pentru 4-7 mai 2016, la Riga, Letonia.

Coordonator de proiect, prof Sandor Traier

Echipa de proiect

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !