Profesorul Dan H. Popescu a devenit câştigătorul ESSE Bursary

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Dan H. Popescu va studia la Edinburgh
Dan H. Popescu va studia la Edinburgh
Interesat de scriitorii britanici care au scris despre România, profesorul Dan H. Popescu a devenit câştigătorul burselor ESSE.

Cunoscutul om de litere dr. Dan H. Popescu a fost declarat unul dintre câştigătorii burselor acordate de Societatea Europeană pentru Studiul Limbii Engleze (ESSE).

Această bursă îi va oferi posibilitatea de a petrece o perioadă scurtă, dar împlinitoare, la Edinburgh, la Biblioteca Naţională a Scoţiei, pentru a cerceta arhiva lui Patrick Leigh Fermor, faimosul autor al prozei de călătorie, cel care a scris atât de frumos despre Europa Centrală, în anii ’30.

„Am aflat de bursă acum o lună, când şefa mea de catedră m-a rugat să fac un anunţ. Ea l-a postat pe site-ul facultăţii şi pe facebook. Bursele de studii oferite de Societatea Europeană pentru Studiul Limbii Engleze au fost lansate în urmă cu 15 ani. În ultimii ani, organizaţia acordă cinci burse pentru doctoranzi şi alte cinci pentru seniori. Eu am fost unul dintre seniori”, a relatat reputatul profesor.

Proiect de cercetare

La Edinburgh, Dan H. Popescu va studia arhiva celui mai apreciat autor britanic de memorii de călătorie din secolul XX. Dan H. Popescu spune că îşi doreşte să investigheze arhiva acestui autor pentru a vedea cum a ajuns să scrie aceste cărţi, pentru că, la rându-i, doreşte să lanseze o carte despre autori britanici care au scris despre ţara noastră.

„Mare parte din ceea ce urmează să public i-o voi dedica lui. Am o mare satisfacţie că sunt câştigătorul acestui proiect de cercetare. Organizaţia care oferă aceste burse are un număr de 7.000 de membri şi se înscrie pe linia preocupărilor mele de acum. Patrick Leigh Fermor nu doar că a călătorit prin România, ci a şi trăit aici, a avut şi o prinţesă româncă. Voi studia arhiva sa, ceea ce a rămas din mărturii, scrisori despre anii petrecuţi în ţara noastră. Urmează să şi public în revista «Ramuri» din Craiova o variantă a «Mioriţei» scrisă de el”, a dezvăluit Dan H. Popescu.

Două dintre cărţile de călătorie ale lui Patrick Leigh Fermor – „Între păduri şi ape”, au fost publicate la Editura Humanitas. La Editura Humanitas este în pregătire şi volumul care cuprinde cea de-a treia şi ultima parte a acestei Mari Călătorii, cum o numea autorul: «Drum întrerupt: de la Porţile de Fier până la Muntele Athos”.

„În primele două cărţi, Patrick Leigh Fermor, un tânăr cultivat, nonconformist şi aventurier, renunţă pentru o vreme la studii şi porneşte într-o călătorie la pas prin Europa, din Olanda până la Constantinopol. Iar după patruzeci de ani Patrick Leigh Fermor aşterne pe hârtie această odisee de tinereţe inspirându-se din însemnările de pe drum şi lăsându-se purtat de caleidoscopul amintirilor. Între păduri şi ape este povestea călătoriei de la graniţa austriacă până la Porţile de Fier, printr-o Europă Centrală ce sfidează trecerea timpului şi semnele de rău augur ale istoriei. În inima ei, Transilvania interbelică văzută prin ochii drumeţului străin ne pare astăzi un tărâm îndepărtat, desprins din legendă şi mit”, a detaliat câştigătorul burselor ESSE.

Dan H. Popescu a mai câştigat în trecut astfel de burse. Dintre acestea amintim: Bursele EEAS – Asociaţia Europeană de Studii Americane (2003), care i-au oferit un stadiu de cercetare la Universitatea din Londra, şi o bursă de la Şcoala de Studii Umaniste de la Universitatea Cornell (2003), prin intermediu căreia a participat, pe o perioadă de şase luni, la o şcoală de teorie şi critică literară.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !