„Profilaxie dentară” la C.N. „Mihai Eminescu”

1Comentariu
Educatie dentara
Educatie dentara
ORADEA – Timp de aproximativ 50 de minute, elevii clasei a VI-a B de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” au fost „rupţi” de rutina zilnică a orelor, participând la un fel de oră de dirigenţie. Şcoalarii au aflat de la colegii mai mari cele mai elementare norme în ceea ce priveşte igiena bucală.

Oaspeţii sunt o parte din membrii Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO) care în prezent derulează proiectul „Profilaxie dentară”, grupul ţintă fiind elevii cu vârste cuprinse înte 7-14 ani. „Scopul proiectului este de a informa cât mai mulţi elevi despre profilaxia dentară, despre importanţă prevenirii cariilor şi însuşirea unor reguli în igiena orală”, spune Diana Draica, coordonatorul programului. 

 

„Niciodată orizontal”

Înainte de a le fi explicate regulile prin care se face igiena corectă a cavităţii bucale, elevii au fost informaţi despre importanţa prevenii cariei dentare.

Printre râsete şi chicoteli, şcolarii s-au arătat extrem de interesaţi de informaţiile primite, mai multe au fost deschişi la comunicare, răspunzând de cele mai multe ori corect la întrebările care le-au fost adresate.

Pentru ca totul să fie pe înţelesul copiilor, studenţii s-au folosit de mijloace ilustrative, respectiv mulaje din ghips/acrilat ale dinţilor, filme şi prezentări multimedia, urmate de aplicaţii practice.

Astfel, elevii au aflat că niciodată curăţarea dinţilor nu se va face prin mişcări orizontale ci numai verticale. De asemenea, în momentul folosirii periuţei de dinţi, gura trebuie ţinută întredeschisă, formând un unghi de 45 grade, iar cantitatea de pastă de dinţi nu trebuie să fie mai mare decât un bob de mazăre.

 

Profilaxie şi în mediul rural

Proiectul „Profilaxie dentară” este demarat în şcolile orădene din primăvară. Până acum, programul ajungând în Şcoala Generală nr. 8 „Nicolae Bălcescu” şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. 

Studenţii ASMO au anunţat că programul continuă atât în şcolile orădene cât şi în cele din judeţ, primele vizate în mediul rural fiind Şcolile Generale din Lugaş şi Şuncuiuş. Din echipa acestui proiect fac parte 10 voluntari ASMO, care au fost pregătiţi de dr. Ligia Vaida, medic primar ortodent, şef Catedra Ortodonţie şi dr. Raluca Dima, medic stomatolog.  

 

Ioana Iuhas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor