Profituri mari pentru investitori

1Comentariu
Profituri mari pentru investitori
În primele douã sãptãmâni ale lui 2006 s-a realizat o crestere extraordinarã a preturilor tuturor actiunilor tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti. În câteva zile preturile au crescut cu aproximativ 10% – 15 %.

Traiectoria ascendentã a preturilor actiunilor în 2006 este urmarea fireascã, spun brokerii, a cresterii înregistrate anul trecut de SIF-uri (societãti de investitii financiare), o augmentare cu 175%. În mod concret, asta înseamnã cã cei care au cumpãrat anul trecut SIF -uri, si le-au pãstrat pânã la finele lui 2005, au avut un profit de 175%. Blue chipurile sunt cele mai tranzactionate si implicit profitabile actiuni la ora actualã. „Societãtile din domeniul petrolier, bancar si farmaceutic, dar mai ales SIF-urile au înregistrat cea mai mare crestere în acest an”, a specificat Alina Gavris, director la o agentie din Oradea a unei societãti de servicii de investitii financiare (SSIF). Dintre acestea, cea mai lichidã în ultimele zile a fost SC Biofarm Bucuresti SA. Printre cele mai riscante actiuni se remarcã SC Rompetrol Rafinarie SA, a lui Dinu Patriciu.

Profit

„Investitiile în bursa de valori reprezintã cea mai bunã metodã de gestionare a economiilor, tinând cont cã dobânzile bancare au scãzut foarte mult si nu acoperã inflatia”, a subliniat George Pârlea, agent de servicii de investitii financiare (broker). Persoanele care doresc sã vândã si sã cumpere pe piata de capital trebuie sã stie cã nu se deschid conturi sub 20 sau 30 milioane de lei vechi. Tranzactionarea pe piata de capital este permisã exclusiv brokerilor, astfel încât apelarea la acestia este singura optiune pentru persoanele neautorizate conform legii 297 din 2004 sã execute astfel de tranzactii.

Risti si câstigi?

„Este interzis sã se facã garantii pe piata de capital”, ne-a rãspuns Alina Gavris, atunci când am întrebat-o despre riscurile tranzactionãrii pe piata de capital. „În functie de disponibilitatea investitorului, acesta este sfãtuit sã opteze pentru actiuni cu un grad de risc mai ridicat sau mai scãzut”, a adãugat Alina Gavris. Pierderea sau profitul sunt virtuale la bursã, pânã în momentul marcãrii acestora pe piatã. Atunci când creste pretul actiunilor, unii au tendinta sã cumpere în continuare, iar altii vând, marchându-si astfel profitul, si asteaptã o eventualã scãdere pentru a cumpãra din nou, ne-a explicat George Pârlea.

Comision

Câstigul brokerului este comisionul perceput pe fiecare tranzactie. Pentru clientii activi comisionul practicat se încadreazã în general între 1% si 4%, în functie de suma investitã si de frecventa tranzactiilor. Pentru vânzãtorii unici, care au primit actiunile în urma programului de privatizare în masã, se practicã un comision de aproximativ 8%.

Claudia Curta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor