Program de stimulare a halatelor albe

Program de stimulare a halatelor albe
Judetul Bihor va fi inclus, alături de alte trei judeţe, într-un program pilot de stimulare a cadrelor.

Spitalele ce aparţin de primăriile din Oradea, Brăila, Huneodara şi Satu Mare s-ar dori să fie incluse într-un program pilot. Ministrul Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, a supus dezbaterii publice un proiect care prevede “un Program pilot de stimulare financiară a personalului din unităţile sanitare publice aflate în reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale”.

Lunar sau trimestrial

Dacă va fi aprobat, angajaţii din spitalele aflate în cele patru judeţe ar putea primi un plus de bani lunar sau trimestrial, din bugetele autorităţilor locale.

Acordarea de venituri suplimentare ar urma să se acorde celor care întrunesc anumite criterii de performanţă stabilite de Ministerul Sănătăţii şi care pot fi completate de primării.

Unul dintre criterii prevede stafisfacţia pacienţilor faţă de atitudinea personalului medico-sanitar, pacienţii urmând a fi întrebaţi dacă au fost sau nu mulţumiţi în timpul receptării serviciilor meidcale de comportamentul halatelor albe. Un alt criteriu ar fi tratarea cu rezultate a pacienţilor în ambulatoriu sau în regim de spitalizare de o zi şi nu în regim de spitalizare continuă. În acest fel, Ministerul Sănătăţii ar reuşi să producă nu doar stimularea cadrelor ci şi o reducere a cheltuielilor de regie din spitale, precum şi recuperarea medicală a pacienţilor mai repede şi mai bine.

Un alt criteriu de stimulare a cadrelor medico-sanitare din policlinici ar fi timpii mai mici de aşteptare din partea pacienţilor la cabinetele de specialitate.

Pot şi alţii

Iniţiativa Ministerului a fost anunţată de Cseke la 1 martie anul acesta şi nu după mult timp, dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, a făcut referire la posibilitatea acordării de recompense cadrelor medico-sanitare bune, astfel încât acestea să nu mai fie atât de tentate să plece la privaţi sau în străinătate. Recent, reputatul medic pediatru onco-hematolog Gabriela Miculschi, a plecat să lucreze în Scoţia, împinsă de greutăţile financiare. Şi alţi medici de familie şi de diferite specialităţi au părăsit spitalele orădene pentru a lucra la cabinete sau spitale private din ţară ori străinătate.

La solicitarea ministrului făcută în 1 martie anul acesta de a participa la acest proiect pilot naţional, au răspuns până acum Primaria Oradea, Consiliul Judeţean Brăila, Consiliul Local al Lupeni şi Consiliul Judeţean Satu Mare, dar şi alte primării pot accesa programul, a anunţat Cseke.

 JB-O.Ş.

Spitalul Judetean Oradea ramane fara cadre medicale



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !