Programa şcolară e încărcată, prost structurată şi nefolositoare

Reactualizat la:
Programa şcolară e încărcată, prost structurată şi nefolositoare
Elevii şi profesorii consideră că programa şcolară este încărcată, prost structurată şi nefolositoare şi apreciază că notele obţinute în şcoală nu contează pentru a avea succes în viaţă.

O treime dintre şcolari apelează la meditaţii particulare pentru a înţelege mai bine materia predată la ore.

Concluziile rezultă dintr-un studiu realizat, în luna decembrie, de Metro Media Transilvania pentru Agenţia de Strategii Guvernamentale printre elevii din clasele VII-XII şi profesori din învăţământul preuniversitar.

Dotarea slabă şi învechită, exigenţa profesorilor şi modul de predare sunt considerate principale probleme ale şcolii, iar aproximativ o treime dintre respondenţi fac referire la nivelul scăzut de siguranţă în şcoală şi atitudinea necuviincioasă a elevilor faţă de profesori.

Calitatea slabă a manualelor şcolare este motiv de nemulţumire pentru aproape 20% dintre elevi, care îşi doresc să devină în principal patroni, oameni de afaceri, manageri, avocaţi, medici.

Meseria de poliţist sau jandarm este apreciată de către elevi mai mult decât cea de vedetă de televiziune, pictor, muzician, artist, inginer, politician, primar, muncitor calificat, funcţionar public.

Un număr reprezentând 42% dintre elevi recunosc că au consumat băuturi alcoolice, iar 27% dintre aceştia au fumat.

Întrebaţi cum li se par informaţiile, cunoştinţele pe care le primesc în şcoală, 44% dintre elevi au răspuns că acestea sunt “prea multe”, iar 25-26% le consideră “inutile, nefolositoare” şi “greu de înţeles”. Mai mult de jumătate dintre aceştia susţin că este nevoie de un singur manual pentru aceeaşi materie, ales de către profesor, iar 39% dintre elevi vor ca uniformele şcolare să fie purtate la toate ciclurile de învăţământ.

Numărul săptămânal de ore de şcoală este considerat mare de 64% dintre elevi, iar o treime spun că notele obţinute nu contează pentru a avea succes în viaţă. Până la 30% dintre aceştia primesc meditaţii particulare de la profesorii de clasă sau din alte şcoli, în principal la matematică şi limba română, suma medie plătită pentru o şedinţă fiind de 35 lei.

La rândul lor, aproape jumătate dintre profesorii din învăţământul preuniversitar spun că sistemul educaţional românesc nu este “nici bun, nici rău” şi consideră, ca şi elevii, că programa şcolară încărcată, prost structurată şi nefolositoare este principala problemă a educaţiei

Sursa: MEDIAFAX0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !