Programe de sănătate gratuite

ORADEA – Săptămâna trecută s-au definitivat programele naţionale de sănătate pentru acest an. Pentru derularea acestora vor fi alocate aproximativ 3.000.000 mii lei, bani proveniţi de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate .

Programele au fost structurate pe două mari categorii, prima vizând prevenirea şi controlul bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei iar cea de-a doua categorie are un scop curativ.

„Peste 100.000 de bihoreni au ajuns să beneficieze de aceste programe gatuite. Mulţi dintre ei fac parte din cele adresate bolnavilor de diabet sau cu afecţiuni oncologice”, susţine dr. Dorel Ţârţ, purtător de cuvânt al ASP Bihor.

 

Divizarea programelor

Programul de prevenire şi control al bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei e împărţit în alte 8 programe, fiecare din acestea având unul sau mai multe subprograme.

E vorba de programul de profilaxie, de sănătate mintală, de diabet şi alte boli de nutriţie, de transplant de organe, ţesuturi şi celule, de tratament în străinătate, de asistenţă comunitară, cel al rezervei Ministerului Sănătăţii cât şi cel cu privire la evaluarea stării de sănătate a populaţiei în asistenţa medicală primară.

Programul naţional de sănătate cu scop curativ e divizat pe subprograme de sănătate ce vizează tratamentul persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, cu tuberculoză, cu afecţiuni cardiovasculare, cu afecţiuni oncologice, cu boli neurologice, scleroză multiplă, surditate congenitală, cu diabet zaharat.

Totodată tot gratuit va fi şi tratamentul accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie şi cu chelatori de fier al bolnavilor cu talasemie, apoi a celor cu osteoporoză şi guşă datorată carenţei de iod şi proliferări maligne, tratamentul prin endoprotezare al bolnavilor cu afecţiuni articulare preexistente sau dobândite cât şi prin implant segmentar a diformităţii de coloană, cel de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică şi cel al bolnavilor cu mucoviscidoză.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !