Programe naţionale cu finanţări nerambursabile

De Dan Birta
Programe naţionale cu finanţări nerambursabile
Aportul mai mare de capital din partea solicitanţilor creşte punctajul proiectelor.

În perioada următoare vor fi lansate mai multe programe naţionale cu finanţări nerambursabile. Informaţii depre acestea, despre modificările care au apărut, cât şi despre programele noi, ne-au fost oferite de un specialist în domeniu, Liviu Sav, director InfoCredit.

Modificări

Din acest an au dispărut două programe: „Programul femeia manager” şi „Programul pentru debutanţi”. „«Programul comerţ» continuă, dar faţă de anul trecut a apărut o modificare importantă la grila de evaluare. Chiar dacă în procedură apare ca fiind posibilă o contribuţie proprie de doar 10%, proiectele cu aport propriu de mai mult de 25% vor primi un punctaj de 20 puncte. Deci se încurajează un aport propriu mai mare din partea solicitanţilor. Finanţarea nerambursabilă este de maxim 90%, dar nu mai mult de 135.000 de lei/beneficiar”, explică Liviu Sav.

Pe de altă parte, au apărut două noi programe: „Programul de microindustrializare” şi „Programul de înfiinţare şi dezvoltare al IMM-urilor în mediul rural”, care au fost anunţate încă de anul trecut, dar nu au mai fost lansate.

„«Programul de microindustrializare» este destinat IMM-urilor care fac producţie pe codurile CAEN din diviziunile 10, 11, 13-17, 22-28, 31, 32. Finanţarea nerambursabilă este de maxim 90%, dar nu mai mult de 250.000 lei/beneficiar. Şi pe acest program se încurajează contribuţia proprie crescută (20 de puncte pentru contribuţie proprie de mai mare de 25%)”, subliniază specialistul.

„Programul de înfiinţare şi dezvoltare al IMM-urilor în mediul rural” este destinat IMM-urilor, PFA-urilor şi II-urilor care desfăşoară activităţi non-agricole în zona rurală. Finanţarea nerambursabilă este de maxim 90%, dar nu mai mult de 125.000 de lei/beneficiar. Şi acest program încurajează contribuţia proprie crescută (25 de puncte pentru contribuţie proprie mai mkare de 25%).

„Un ultim detaliu. Deocamdată, nu au fost anunţate codurile CAEN eligibile pentru «Programul de comerţ» şi «Programul de înfiinţare şi dezvoltare al IMM-urilor în mediul rural», dar este previzibil să se păstreze codurile CAEN ca până acum pentru «Programul de comerţ», iar în cazul «Programului de înfiinţare şi dezvoltare al IMM-urilor în mediul rural» se va finanţa întreaga gamă de activităţi non-agricole, cel puţin aşa rezultă din grila de evaluare”, concluzionează Liviu Sav.

În perioada următoare vom reveni cu informaţii mai în detaliu despre fiecare program în parte. Cei care doresc informaţii mai detaliate îl pot contacta pe Liviu Sav la adresa de e-mail: liviu.sav@BROKERdeBANI.ro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !