Programele Casa verde, de prin octombrie

De Cristina Ghilea
1Comentariu
Programele Casa verde, de prin octombrie
Ghidurile de finanţare ale programelor au fost trimise la Monitorul Oficial. Sesiunea de depunere a dosarelor începe după publicare.

Prezent în Bihor la finalul săptămânii trecute, secretarul de stat Viorel Lascu a anunţat lansarea programelor Casa verde clasic şi Casa verde plus, cândva în luna viitoare. Lascu a insistat pe noutatea că acestea vor conţine, din acest an, posibilitatea ca beneficiarul să primescă un avans de 30% din primă. „Înca nu era clar reglementat acest aspect. Aşteptam o Hotărâre de Guvern care să reglementeze asta, pentru că ghidurile de acordare a primelor sunt terminate, se află în consultare publică, pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu”, a declarat Lascu.

În baza programului Casa verde clasic se acordă până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv aparate de aer condiţionat, se arată în ghidul de finanţare. Ca-n anii anteriori, programul este derulat prin agenţiile judeţene de protecţie a mediului. Se lucrează pe principiul primul venit, primul servit, de unde şi inevitabilele cozi, îmbulzeli şi suspiciuni din jurul programului.

Casa verde plus oferă prime pentru izolarea termică a locuinţelor. Actuala propunere pentru dosarele Casa verde plus este ca acestea să se depună direct la Administraţia Fondului de Mediu din Bucureşti – „dosarul de finanțare poate fi transmis și prin poştă, cu confirmare de primire, cu condiţia ca data primirii şi a înregistrării la Autoritate să nu depăşească data limită a sesiunii de depunere”, se arată în referatul de aprobare al programului.

„Finanţarea se acordă sub forma unei prime de eficiență energetică în valoare de maxim 40.000 lei, aferentă cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 120lei/mp izolat și finisat, pentru izolarea construcțiilor noi si pentru izolarea construcțiilor existente. În cadrul Programului, solicitantul poate beneficia de o singură primă de eficiență energetică. Eventualele diferențe până la acoperirea integrală a costurilor pentru componentele vizate de prezentul Ghid, precum și cheltuielile neeligibile, vor fi suportate de către beneficiar din surse proprii”, se arată în ghidul programului Casa verde plus.

„Ghidurile au fost trimise spre Monitorul Oficial, încă nu s-au publicat. După ce se publică, în zece zile începe sesiunea de depunere a dosarelor”, ne-a precizat Eugen Cozma, de la cabinetul preşedintelui Administraţiei Fondului de Mediu.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor