Programul Casa Verde încă își caută instalatorii pentru fotovoltaice

O dată cu schimbarea destinației finanțării dinspre panourilor solare înspre panourile fotovoltaice, din consumatori de energie electrică, beneficiarii devin prosumatori, livrând curent în rețeaua națională pentru a-și compensa consumul casnic.
O dată cu schimbarea destinației finanțării dinspre panourilor solare înspre panourile fotovoltaice, din consumatori de energie electrică, beneficiarii devin prosumatori, livrând curent în rețeaua națională pentru a-și compensa consumul casnic. - © Foto: EPA
Căutând să atragă cât mai mulți instalatori în programul național privind panourile fotovoltaice, Fondul de Mediu prelungește termenele.

„S-a prelungit până în 29 martie termenul pentru instalatori, astfel încât sper eu că în două săptămâni, până în 15 aprilie, să publicăm lista finală cu instalatorii validați de AFM, acreditați de ANRE. După 15 aprilie vrem să putem da drumul la a doua etapă. Adică aceea care ne interesează cel mai mult și care se adresează beneficiarilor finali, persoane fizice ce locuiesc în case individuale. AFM finanțează 90%, în limita a 20.000 de lei. Diferența de 10% trebuie să fie asigurată de beneficiar”, declară Corcheș.

Oficialul guvernamental estimează că vor fi doar câteva sute de instalatori validați de AFM la nivel național, pentru programul Prima Casă. Aceștia vor putea instala asemenea kituri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3 KW, în cadrul programului.

Pentru 35.000 de gospodării

Fondul de Mediu a făcut câteva modificări în ghidul ce se adresează instalatorilor, astfel încât să înlesnească condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească.

„Dorim ca experiența cerută să o cuantificăm și pentru cei care au contracte de mentenanță, astfel încât să poată fi cât mai mulți instalatori. Acești instalatori trebuie să își susțină din propria contribuție acele kituri. Noi vom deconta atunci când există procesul-verbal de punere în funcție”, precizează Corcheș.

Bugetul noului program Casa Verde ar urma să acopere solicitările pentru circa 35.000 de gospodării de pe întreg teritoriul României, estimează AFM. „Bugetul l-am împărțit pe regiuni, ca să nu existe discrepanțe, pe principiul primul venit, primul servit. Pentru regiunea de Nord-Vest avem un buget de 16,5 milioane de euro, din totalul de 120 milioane de euro.

Tot ce nu se va consuma într-o anumită regiune se va redistribui, dar mi-e greu să cred că va rămâne vreo regiune neacoperită. Dimpotrivă, cred că vor fi solicitări pe care nu le vom putea onora”, este de părere vicele Fondului de Mediu, care își dorește transformarea acestui program într-unul multianual.

„Rabla”, din aprilie

Programul Rabla pornește greu în acest an. Dar măcar pornește. „În 5 aprilie sperăm să dăm drumul la programul Rabla. Anul trecut a fost unul record, cu 50.000 de unități finanțate. Anul acesta discutăm de 30.000 de unități pentru persoane fizice, 5.000 pentru persoane juridice și 1.000 de unități pentru mașini electrice și plugin. Avem convingerea că după rectificarea de buget vom mai avea o suplimentare, astfel încât să depășim targetul de anul trecut”. Declarația îi aparține lui Dorin Corcheș, vicepreședinte al Fondului de Mediu.

În privința programului Casa Verde, care din acest an finanțează instalarea panourilor fotovoltaice de către consumatorii individuali, Corcheș anunță prelungirea termenului până la care instalatorii își pot depune dosarele.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor