Programul Child Life în Hospice

Reactualizat la:
1Comentariu
Programul Child Life în Hospice
Fundația Hospice Emanuel a derulat și în acest an un program de suport psihosocial pentru copii diagosticați cu boli grave și pentru copii care au un frate sau un părinte grav bolnav.

Serviciile au fost finanțate printr-un grant de 20.000 Ron acordat pentru a patra oară consecutiv de către Fundația pentru Comunitate și Compania MOL România prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor. Programul Intervenții Child Life în Hospice s-a desfășurat în perioada 2 Decembrie 2015 – 31 August 2016, adresându-se pacienţilor pediatrici diagnosticaţi cu o boală limitantă de viaţă în stadiu avansat, fraților lor, cât şi copiilor pacienţilor oncologici adulţi, aflaţi în pragul pierderii lor sau imediat după deces. Un număr total de 39 de copii din Oradea şi localităţile limitrofe, asistaţi de Fundaţia Hospice Emanuel, au beneficiat de vizitele psihologului, ale asistentului social sau ale voluntarilor formați în intervenții Child Life.

Vizitele au fost realizate la spitalul Municipal pe secția de Onco-Hematologie Pediatrică sau la domiciliul pacienților și familiilor lor, în cazul pacienților nedeplasabili sau atunci când copilul avea un frate sau părinte grav bolnav. 12 adolescenți care au pierdut o persoană dragă au participat un club de artterapie în cadrul căruia exprimarea artistică este utilizată în scopul vindecării. Serviciile Child Life se referă la intervenţiile deliberate în scopul minimalizării distresului şi anxietăţii experimentate de copii în mediul spitalului şi al asigurării creşterii şi dezvoltării lor optime în perioada internării în spital și după întoarcerea acasă. Serviciile se adresează și familiilor pacienților, oferindu-le informare și suport emoțional, pregătire pentru deces și consiliere de doliu în situația în care boala nu mai poate fi controlată.

hospice2

Metodele aplicate includ activități de joc normal și stimulare în vederea dezvoltării, activități de orientare în mediu și structurare a timpului, pregătire psihologică pentru proceduri medicale, activități terapeutice prin joc, artă și muzică, hortocultură, bibliotarepie, construire de moșteniri și consiliere de doliu. Întru-un cadru securizant și pe fondul unei relații terapeutice calde și suportive, activitățile au țintit reducerea problemelor emoționale și adaptarea funcțională la realitatea prezentă. Efectele scontate au inclus autoexprimarea temerilor și preocupărilor legate de experiența bolii; creșterea familiarizării cu echipamentul și procedurile medicale, diminuând astfel anxietatea copiilor și facilitând înțelegerea și simțul controlului; învățarea și exersarea unor noi modalități de coping; adaptarea funcțională în urma pierderilor suferite, incluzând funcționalități corporale, schimbări de viață, persoane dragi. Studiul efectuat la finele proiectului arată că intervențiile terapeutice s-au dovedit eficiente în direcția creșterii activității și angajamentului și în optimizarea relațiilor cu ceilalți. De asemenea programul a rezultat în îmbunătățirea experienței pozitive, conducând la creșterea bucuriei, a mulțumirii și a stimei de sine a pacienților pediatrici. În ce privește emoțiile negative, intervențiile au condus la reducerea anxietății, depresiei și a sentimentului de a neputință. Intervenția terapeutică în doliu a vizat facilitarea autoexprimării într-o manieră fizică, acceptabilă și plăcută, a-și lua La revedere de la persona pierdută și adaptarea la noul mediu din care persoana dragă lipsește, îmbrățișând și integrând schimbările care apar în viață.

hospice3

Mărturiile părinților susțin impactul intervențiilor Child Life, iar cadrele medicale sunt recunoascătoare pentru valoarea adăugată serviciilor oferite de către spital. Mămica unui băiat de 5 ani diagnosticat cu boala Hodgkin declară: „Copilul meu s-a împrietenit cei de care era îngrozit la început și este atât de dezinvolt acum. Trăim din plin fiecare minut petrecut cu fetele (terapeute și voluntare), ele ne fac să ne râdem, să ne simțim o familie normală, să sperăm că mai există o viață dincolo de pereții acestui salon și că într-o zi toată această paranteză se va închide.” Fundația Hospice Emanuel mulțumește Fundației pentru Comunitate și Companiei MOL România fără de care aceste servicii nu ar putea fi oferite la această scală și intenționează să continue să dezvolte proiecte în beneficiul copiilor care se confruntă cu boli amenințătoare de viață.

Daria Barna, psiholog Fundația Hospice Emanuel din Oradea1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor