Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine, aprobat

Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine, aprobat
În prezent, ţara noastră este expusă riscului, în condiţiile în care au fost semnalate mai multe cazuri de pestă porcină în Moldova şi Ucraina, în zone apropiate de graniţa cu ţara noastră.

Documentul adoptat de curând are rolul de a stabili măsuri armonizate de biosecuritate, profilaxie şi control în situaţii epidemiologice de creştere a riscului, în situaţia confirmării oficiale în România a pestei porcine africane, pentru a preveni răspândirea bolii şi în alte regiuni sau pentru a combate boala.

Obiectivele programului vizează atât porcinele domestice, pentru care se stabilesc criteriile minime de biosecuritate sau modul de intervenţie în cazul suspiciunii şi al confirmării oficiale a bolii, cât şi porcii mistreţi, pentru care se stabilesc strategia de management şi de vânătoare, modul de desfăşurarea a campaniilor de conştientizare şi de avertizare a gestionărilor fondurilor cinegetice, a responsabililor zonelor protejate şi a vânătorilor sau modul de intervenţie în cazul suspiciunii şi al confirmării oficiale a bolii.

Conform programului recent adoptat, în exploataţiile comerciale de porcine domestice, medicul veterinar de liberă practică cu contract de prestări servicii veterinare are obligaţia de a comunica Direcţiei Județene Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor, modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor şi numărul animalelor moarte din exploataţie.

Programul cuprinde şi planul de contingenţă al României pentru pesta porcină, care cuprinde prevederi privind desemnarea şi atribuţiile factorilor de decizie şi intervenţie în focare, resursele financiare, de personal şi echipamente, necesarul de instruiri, modul de comunicare a crizei şi modul de ecarisare a materiilor de risc rezultate din focare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !