Programul „rabla” continuă

Programul „rabla” continuă
ORADEA – Programul „rabla” va continua şi în 2008. Guvernul a aprobat în luna decembrie 2007 o Notă a Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) prin care se propune ca prima de casare să fie de 4.000 de lei, iar numărul de maşini incluse în program să crească la 30.000.

Creşterea primei de casare şi a numărului de maşini din program au fost propuse de Guvern ca o consecinţă a includerii taxei de înmatriculare în legislaţia de mediu.

Beneficiari

De Programul de reînnoire a parcului auto pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau moştenitori ai unui autoturism funcţional înmatriculat în România a cărui vechime depăşeşte 12 ani. Maşina veche urmează să fie radiată, iar în baza certificatelor de distrugere a autoturismului şi de radiere proprietarul primeşte o sumă de casare în valoare de 4.000 de lei, care va fi virată în contul de trezorerie al producătorului validat la care acesta este înscris pentru achiziţionarea unei maşini noi.

În 2007, Administraţia Fondului pentru Mediu a oferit prima de casare, în valoare de 3.000 de lei, pentru un număr de 16.454 de maşini din cele 16.500 incluse în program.

Proiecte

Nota MMDD mai propune ca banii care vor fi colectaţi din taxa de prima înmatriculare să fie folosiţi şi pentru alte programe care au o componentă de mediu: proiecte de înlocuire a sistemelor clasice de încălzire care au emisii de dioxid de carbon cu sisteme care utilizează energie solară (panouri solare), energie geotermală (apa termală şi pompe de căldură) şi energie eoliană, de care vor beneficia persoanele fizice; proiecte depuse de autorităţile locale şi operatorii economici privind energiile regenerabile (eoliană, geotermală, solară, biomasă, centrale hidro electrice); proiecte privind împădurirea terenurilor degradate aflate în proprietatea autorităţilor locale şi a persoanelor fizice. De asemenea, sumele colectate se vor mai folosi pentru realizarea de spaţii verzi în localităţi şi realizarea de piste pentru biciclişti.
Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !