Programul „rabla” pentru tractoare

Pentru fiecare tractor vechi, se vor primi 170 de milioane de lei vechi
Pentru fiecare tractor vechi, se vor primi 170 de milioane de lei vechi
BUCURESTI – După Programul „rabla” pentru autoturisme vom avea unul similar şi pentru tractoate.

Senatorii au aprobat, miercuri, cu 41 de voturi „pentru” şi şase abţineri, propunerea legislativă pentru instituirea Programului de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare, fiind alocată suma de 21 milioane de lei anual pentru înlocuirea tractoarelor mai vechi de 12 ani.

Iniţiativa legislativă aparţine unui grup de parlamentari PSD, şi prevede acordarea, o singură dată, a sumei de 17.000 de lei pentru casarea unui tractor mai vechi de 12 ani celor care se înscriu în program.

Deşi iniţiatorii au solicitat alocarea anuală a sumei de 51 de milioane de lei din Fondul Naţional de Mediu pentru acest program, în urma discuţiilor din Comisia economică dintre semnatarii proiectului de lege şi preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti, s-a stabilit ca suma alocată anual să fie de 21 de milioane de lei.

Condiţii

Pentru a beneficia de acest program, respectiv de suma de 17.000 de lei, orice proprietar al unui tractor uzat, care a depăşit durata de exploatare normată, trebuie să întrunească cumulativ mai multe condiţii: înscrierea la un producător validat pentru achiziţionarea unui tractor nou; predarea tractorului uzat spre casare unui oparator economic; obţinerea unui certificat de distrugere; radierea tractorului uzat şi achiziţionarea tractorului nou de la un producător validat. Suma de 17.000 de lei va putea fi obţinută o singură dată şi se va scădea din preţul de achiziţie al unui tractor nou.

Totodată, iniţiatorii au prevăzut în proiectul de lege că introducerea pe orice cale spre reutilizare a caroseriei, şasiului ori a motorului sau comercializarea ulterioară a tractoarelor uzate complet de către operatorii economici autorizaţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei.

Supus la vot, proiectul de lege a întrunit 41 de voturi „pentru” şi şase abţineri. Legea are caracter ordinar, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase