Programul Tomate „dă roade” în Bihor

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
12Comentarii
Elek Zoltan şi-a dus marfa la piaţă
Elek Zoltan şi-a dus marfa la piaţă
Producătorii bihorenii, beneficiari ai Programului Tomate, au început să livreze primele producţii de roşii autohtone.

Primii care au ieşit pe piaţa cu legumele sunt fermierii din zona Sălard, Roşiori şi Tămăşeu. Elek Zoltan, proprietarul unui solar de 40 de ari, a livrat la piaţa en gros din Oradea deja peste 150 de kg de roşii.

„Acest program este extrem de bun şi vine cu adevărat în sprijinul nostru. În plus este mai uşor de accesat decât alte măsuri de finanţare. Pentru că noi avem solar de mai mult timp oamenii din piaţă de cunosc şi cumpără tot mereu de la noi. Acum am dat kilogramul de roşii cu 7 lei”, ne-a spus fermierul din Sălard.

Programul Tomate

„Urmare a măsurilor de finanţare în Programul Tomate elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin care fermierii care cultivă roşii pe o suprafaţă de minim 1.000 mp şi comercializează pe piaţa produselor proaspete o cantitate de 2.000 kg în perioada 1 noiembrie -31 mai, beneficiază de un ajutor financiar în valoare de 3.000 pe an, peste 180 de cultivatori de legume în spaţii protejate din Bihor au depus cereri de finanţare”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

De acest sprijin financiar, menit să vină în sprijinul persoanelor din mediul rural, precum şi pentru îmbunătăţirea sortimentului de tomate româneşti, în perioada când piaţa acestui produs este dominată de importuri, în valoare de 3.000 euro /an, se poate beneficia pe parcursul a 8 ani, până la valoarea cumulată de 15.000 de euro, ajutor de minimis.

rosii

Ţinta acestui program o reprezintă atât deţinătorii unui atestat de producător agricol, cât şi formele juridice care desfăşoară activităţi în acest scop şi care, în cadrul exploataţiei pe care o conduc, au amenajat sau pot amenaja o suprafaţă de 1.000 metri părtaţi cu spaţii protejate – sere, solarii.

În judeţul Bihor, toţi cei care doresc să se înscrie în acest program vor contacta primăria pe raza căreia urmează să înfiinţeze cultura de tomate, fiecărei primării fiindu-i repartizat un specialist din cadrul compartimentului Asistenţă Tehnică Zonală al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor, de la care pot obţine toate informaţiile privind paşii ce urmează a fi făcuţi, sau un funcţionar public din cadrul DAJ Bihor, funcţionari care cu toţii au fost instruiţi în a da consultanţă de specialitate în cadrul „Programului Tomate”.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor