Proiect antidrog fără graniţe

1Comentariu
Proiect antidrog fără graniţe
ORADEA – Elevii claselor a X-a B şi a XI-a A de la Liceul „Ady Endre” s-au întâlnit ieri cu specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor, care le-au vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă drogurile.

Acţiunea face parte din cadrul proiectului „Antidrog” ce se derulează în perioada noiembrie – decembrie în două dintre liceele euroregiunii Bihor – Hajdu-Bihar.

Pentru o viaţă sănătoasă
„Desfăşurăm acţiuni cu caracter preventiv în liceul nostru (Liceul Ady Endre – n.r.) şi în Liceul Rakoczi Gyorgy din Derecske, Ungaria.

Proiectul este finanţat de Consiliul Local Oradea cu 40 de milioane de lei vechi. La începutul lunii noiembrie am avut o acţiune comună cu cei din Ungaria, o excursie la Arieşeni. Încercăm să-i sensibilizăm pe tineri vizavi de pericolul reprezentat de droguri şi încercăm să-i educăm să aleagă o viaţă sănătoasă”, explică Puskas Agnes, coordonatorul proiectului.
„Le prezentăm elevilor filme cu tematică antidrog şi le împărţim pliante cu mesaje cu caracter preventiv. După vizionarea proiecţiei video purtăm discuţii interactive cu ei.

Acţiunile de informare şi prevenire din cadrul proiectului se desfăşoară în colaborare cu Poliţia de Proximitate, Fundaţia «Încrederea» şi ASCO”, precizează Călin Pop, asistent social în cadrul CPECA.
Specialiştii CPECA le-au vorbit liceenilor despre marijuana, drogul cel mai consumat în partea de Vest a ţării, din cauza preţului relativ scăzut, precum şi despre droguri ca ecstasy, LSD, cocaină sau heroină.

Ei i-au mai atenţionat asupra faptului că, după ce organismul se obişnuieşte cu drogul respectiv, îl va cere încontinuu, iar în lipsa lui apare fenomenul de sevraj, care presupune dureri cumplite. De asemenea, voluntarii Centrului Unic de Voluntariat Comunitar Oradea le-au împărţit tinerilor pliante informative.

Încântaţi de întâlnire
„Mi-a plăcut foarte mult întâlnirea cu cei de la CPECA. Nici nu am ştiut că există aşa ceva în Oradea. Am aflat aici despre efectele drogurilor şi cred că mă va ajuta în viitor să mă feresc de astfel de tentaţii. Aş vrea să mai particip la astfel de seminarii”, spune Szabo Anita, elevă în clasa a XI-a.
„Mulţi tineri nu cunosc părţile negative ale drogurilor, ei cred că, drogându-se, se vor simţi bine, că se vor distra, dar îşi distrug viaţa. Întâlnirile de genul ăsta te ajută să conştientizezi pericolul”, crede Bagi Arnold, elev în clasa a X-a.

Ovidiu Morcan


 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor