Proiect de instruire şi prevenţie al MS

MS este beneficiarul unui Contract de Finanţare pentru proiectul „Instruire şi prevenţie pentru o viaţă sănătoasă”.

Ministerul Sănătăţii este beneficiarul acestui proiect prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea resurselor umane”. Acesta beneficiază de fonduri în valoare de 17.982.000,00 lei, din Fonduri Structurale – Fondul Social European prin POS DRU şi de la bugetul de stat, va fi implementat pe o perioadă de trei ani şi presupune organizarea a circa 700 de sesiuni de instruire pentru 7200 de medici, de familie şi specialişti, implicaţi în derularea programelor de screening pentru cancerul de col uterin, sân şi colon. Se urmăreşte astfel crearea unei legături mai strânse între medicii de familie şi cei din specialităţile complementare.  În România, principalele două cauze de deces la populaţia feminină au fost cancerul de col uterin şi cel de sân, acesta din urmă fiind, în anul 2005, cea mai importantă cauză de deces în ţara noastră. Studiile europene au demonstrat faptul că rata de supravieţuire a pacienţilor diferă semnificativ de la ţară la ţară şi de la o regiune la alta.

Nivelul de calificare va face diferenţa

O cauză evidentă a acestor variaţii este nivelul diferit de informare şi calificare a personalului medical implicat în screeningul, diagnosticul sau tratamentul afecţiunilor oncologice. În acest context, educarea medicilor, actualizarea cunoştinţelor lor privitoare la practicile medicale eficiente în creşterea ratei de supravieţuire devine nu doar o necesitate, ci o obligaţie morală. Dacă sunt detectate într-o fază incipientă şi dacă sunt tratate adecvat, o treime din cazurile de cancer pot fi tratate. Astfel, menţinerea populaţiei active la un nivel ridicat al gradului de ocupare, aspect important în contextul fenomenului de îmbătrânire a populaţiei şi scăderea consumului serviciilor de sănătate, foarte costisitoare în cazul afecţiunilor oncologice, sunt alte rezultate extrem de importante ale acestei acţiuni de instruire. Proiectul este derulat de MS în parteneriat cu instituţii româneşti cu experienţă relevantă în domeniu şi cu Institutul Naţional de Cancer Aviano – INCA din Italia.  

O.S.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !