Proiect european pentru restaurarea Casei Darvas – La Roche

De Oana Farcas
Reactualizat la:
1Comentariu
Proiect european pentru restaurarea Casei Darvas – La Roche
Primăria Oradea a transmis că proiectul de restaurare a Casei Darvas – La Roche este eligibil pentru a primi finanţare din fonduri de la Uniunea Europeană, punctajul obţinut fiind de 81,50, fiind cel mai mare pe regiunea Nord – Vest.

Proiectul vine în întâmpinarea unor nevoi identificate la nivelul Municipiului Oradea legate în principal de conservarea și restaurarea patrimoniului cultural și istoric în contextul promovării valorificării turistice și a nevoilor de servicii publice conexe necesare vieţii moderne, transmite Biroul de Presă al Primăriei Oradea.

Proiectul ce a fost botezat „Restaurarea Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession” a fost depus spre finanțare la sfârșitul lunii august a anului 2016, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Proiect de 10,5 milioane de lei

Restaurarea Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession” este conceput ca având o valoare totală de 10.547.935 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 9.787.328,75 lei (98%), iar contribuţia proprie a Municipiului Oradea este de 760.606,25 lei (2%).

Investiţia prevede lucrări de intervenţie la muzeu, atât la exterior cât şi în interior și constau în lucrări de reparații și de restaurări: desfacerea și refacerea tencuielilor și placajelor exterioare, repararea șarpantei, rezugrăvirea fațadelor cu tencuieli, restaurarea butonilor din eozin existenţi și completarea celor dispăruţi, refacerea vitraliilor dispărute, refacerea havuzului din mijlocul serei, restaurarea și completarea pardoselilor decorative, restaurarea elementelor decorative din mozaic de sticlă și ceramică, restaurarea elementelor de ceramică colorată ale coamei acoperișului, refacerea porții de acces, refacerea decorațiilor originale ale fațadei, refacerea în forma originală a gardului decorativ, amenajarea curții conform concepției inițiale.

Bijuterie în stil Secession

Clădirea, ce reprezintă un punct de reper pentru dezvoltarea stilului Secession în România, este construită cu forme simplificate, geometrice, cu un plan al clădirii în formă de L, având fațada principală spre strada Iosif Vulcan și pe cea secundară spre Criș.

Acest obiectiv de patrimoniu este o creație reprezentativă a fraților László şi József Vágó, constituind o capodoperă constructivă a orașului prin modernitatea ei excepțională, conferită de valențele avangardiste ale compoziției spațiale, ale purismului volumetriei și ale rafinamentului decorației.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor