Proiect orientat spre Uniunea Europeană

Reactualizat la:
Proiect orientat spre Uniunea Europeană
Studenții orădeni fac simulări de negociere pe tema aderării României la spațiul Schengen.

În incinta sălii de Consiliu a Universității din Oradea a avut loc vineri, 24 mai, simularea negocierilor privind aderarea României la spațiul Schengen, în cadrul Grupului de lucru pentru evaluarea Schengen (SCHEVAL) al Consiliului Uniunii Europene, care a fost susținută de studenți ai Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării – Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, și de studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Lectorul univ. dr. Cristina Dogot – care a fost și președintele juriului – a început întrunirea cu un scurt instructaj privind scopul și modul de organizare al acestei simulări de negociere. Ulterior, președintele Senatului Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Curilă, a salutat inițiativa organizării unor astfel de evenimente, menționând, de asemenea, că este bucuros să știe că sunt și studenți basarabeni care se implică în proiecte orientate spre Uniunea Europeană.

Participanții au fost împărțiți, din timp, în două grupuri: grupul SCHEVAL și grupul România. Ulterior, aceștia au avut dezbateri aprinse despre rapoartele MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare) privind România și despre punctele-cheie pe care România le-a încălcat în ceea ce privește statul de drept. Potrivit statisticilor prezentate de reprezentanții grupului SCHEVAL, România se încadrează tehnic în spațiul Schengen, însă mai sunt multe probleme – precum nivelul crescut al traficului de persoane, incapacitatea găzduirii migranților și nivelul crescut al corupției. Totuși, principalul impediment în aderarea României la Schengen este considerat a fi corupția din sistemul judiciar.

La încheierea negocierii, studenții de la Specializarea Jurnalism, din cadrul Universității din Oradea, care au reprezentat presa, au pus întrebări referitoare la chestiunile și pozițiile care au fost abordate pe parcursul acesteia. După ample dezbateri și aducerea diferitelor soluții de soluționare a problemelor, studenții au fost premiați atât pentru activitatea lor în cadrul simulării de negociere, cât și pentru prestația lor în cadrul activităților derulate cu o zi înainte – sesiunea națională de comunicări științifice a studenților, la nivelul licență și masterat/doctorat. Participanții la sesiunea de comunicări, ocupanți ai locurilor I, II și III, au fost răsplătiți cu premii individuale. Ambele grupuri participante la simulare au luat locul II, iar locul III a fost ocupat de studenții jurnaliști. Simularea de negociere privind aderarea României la spațiul Schengen a fost organizată în cadrul Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice pentru Studenţi „România, de la Marea Unire (1918) la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (2019)”, ediția a III-a, desfășurată în perioada 22 – 25 mai a.c.

La finalul evenimentului, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, prof. univ. dr. Ioan Horga, a apreciat implicarea studenților și a comunicat că și-ar dori ca astfel de simulări să fie instituționalizate și să fie organizate în toată țara, iar prima ediție, desigur, să fie organizată în Oradea.

Elena Fendic, studentă în anul I, Jurnalism0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !