Proiect: platou pietonal peste Digi-parcare

De Cristina Ghilea
42Comentarii
Propunere pentru platoul de pe Independeței
Propunere pentru platoul de pe Independeței - © FOTO: PMO
La aproximativ 10 milioane lei este estimat costul amenajării terenului deasupra parcării subterane din strada Independenței.

Aleșii locali au aprobat marți, suplimentarea proiectului referitor la Digi-parcare cu costul estimat al amenajării suprafeței de la nivelul solului. Studiul de fezabilitate pentru aceasta a fost realizat de firma arhitectului Daniel Tivadar – Poliart SRL, cea care a făcut și proiectarea pentru noua clădire a Pieței Rogerius sau pentru Dealul Ciuperca. Termenul de execuție al lucrării este estimat la un an.

Proiectul propune ca lifturile și ieșirile auto din parcare să fie înglobate într-o construcție cu acoperiș în pantă, înierbat și gradene. În incintă ar funcționa și un punct de informare turistică.

Spațiul de la nivelul solului ar fi pavat cu piatră: porfir de diferite dimensiuni, granit și andezit. Statuia lui Mihai Eminescu ar urma să fie mutată aproximativ doi metri mai spre Criș, din rațiuni de aliniere a căilor de circulație.

Bolojan: merge o clădire emblematică, modernă pe acest amplasament

Primăria a recepționat și a pus la vot, în Consiliul local, studiul de fezabilitate și soluția de amenajare arhitecturală pentru parcela de deasupra parcării subterane de pe strada Independenței. La aproximativ 10 milioane lei este estimat costul amenajării, aleșii urbei aprobând, marți, suplimentarea proiectului referitor la Digi-parcare cu această valoare.

Studiul de fezabilitate pentru aceasta a fost realizat de firma arhitectului Daniel Tivadar – Poliart SRL, cea care a făcut și proiectarea pentru noua clădire a Pieței Rogerius sau pentru Dealul Ciuperca. Termenul de execuție al lucrării este estimat la un an.

Spațiul de la nivelul solului ar fi pavat cu piatră: porfir de diferite dimensiuni, granit și andezit. Statuia lui Mihai Eminescu, din așa numita „zonă memorială „Mihai Eminescu” ar urma să fie mutată aproximativ doi metri mai spre Criș, din rațiuni de aliniere a căilor de circulație.

Mobilierul stradal propus trebuia să fie asortat celui din Piața Unirii: bănci din panouri din lemn masiv fixate cu șuruburi de inox, pe structură de oțel galvanizat, iluminare cu LED, jardiniere din elevații de beton monolit pe care se poate ședea. Platoul va comunica cu promenada amenajată la nivelul Crișului, accesul fiind realizat pe scări. Pe parapetul zidului care dă spre Criș este prevăzut un gard de protecție.

O clădire… altfel

Proiectul propune ca lifturile și ieșirile auto din parcare să fie înglobate într-o construcție cu acoperiș în pantă, înierbat și gradene. În incintă ar funcționa și un punct de informare turistică, toalete, dispecerat PSI, spațiu tehic și un birou.

Propunerea lui Tivadar nu-l satisface pe deplin pe primarul Ilie Bolojan, care spune că ar prefera ca zona să fie alocată unei clădiri excentrice, ultramoderne, după modelul celor care individualizează pe plan european sau mondial anumite locații din capitalele europene.

Primarul spune că, odată preluat proiectul de amenajare a terenului, se va organiza o altă licitație pentru o altă soluție de arhitectură la clădirea de pe platou. Cu acest adaos, fără „clădirea iconică” dorită de Bolojan, costul parcării ajunge la peste 53,1 milioane lei fără TVA.42Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor