Proiecte orădene votate în lanţ

ORADEA - Consilierii locali au dezbătut miercuri 35 de proiecte de Hotărâre în 25 de minute. „A fost cea mai rapidă şedinţă de până acum. Vă mulţumesc pentru ajutor”, le-a spus consilierilor locali, la final, preşedintele de şedinţă, Dan Octavian, în asentiment cu consilierul Iulius Delorean.

S-a votat rectificarea de buget care să cuprindă cei două milioane de lei primiţi de la Consiliul Judeţean Bihor pentru asfaltarea drumurilor Episcopia – Santăul Mic şi Oradea – Podgoria, dar s-au votat şi alte proiecte majore, pe lângă donaţii particulare de terenuri pentru drumuri şi modernizări de puncte termice.

Supra-parcare

Astfel, a fost votat în unanimitate studiul de prefezabilitate pentru construcţia parcării supraterane din spatele Tribunalului Bihor, prin demolarea Secţiei de Boli Infecţioase. Proiectul prevede două nivele subterane şi alte patru etaje, cu un total de 20.730 metri pătraţi pentru 700 de parcări, 1.100 mp pentru spaţii verzi, 785 mp pentru atrium şi 4.568 mp pentru spaţii comerciale.

 

Municipalitatea a estimat costurile la 16,6 milioane euro. „Spaţiile comerciale au fost prevăzute în proiect pentru a creşte rentabilitatea investiţiei”, le-a spus consilierilor Valentin Trifan, director adjunct în cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea. Totodată, CL Oradea a decis înfiinţarea comisiei de utilitate publică care să declare amenjarea parcării, pentru a se putea expropria o casă veche, lipită de Secţia de Boli Infecţioase. „Încă nu ne-am înţeles cu proprietarul. Dacă nu va da curs la negocieri, vom fi nevoiţi să facem expropierea şi să oferim despăgubiri conform legii”, a declarat marţi presei primarul Bolojan.

Centru în Cetate

Alt vot unanim a primit înfiinţarea în Corpul C din Cetate a „Centrului regional de cultură şi civilizaţie tradiţională româno-maghiară”. Pentru reabilitarea imobilului degradat, Direcţia de Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Externe va încerca să atragă fonduri comunitare prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria (2007-2013). Centrul va avea ca scop punerea în lumină a vechilor relaţii de convieţuire dintre cele două etnii şi naţionalităţi, impulsionarea procesului de revitalizare a Cetăţii prin atragerea de investiţii şi creşterea accesibilităţii monumentului prin amenajări peisagistice, reabilitarea căilor de acces şi iluminări decorative şi exterioare.

S.A., nu RAPAS

S-a votat şi transformarea Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate în societate pe acţiuni cu unic acţionar municipiul Oradea. SC Administraţia Domeniului Public SA va prelua angajaţii şi patrimoniul fostei regii şi va fi condusă de fostul consilier liberal Romulus Cosma, numit de primarul Bolojan ca manager la fosta regie RAPAS.

Conform declaraţiilor făcute anterior de viceprimarul Biro Rozalia, metamorfoza vizează eliminarea subvenţiilor anuale de 40% din bugetul RAPAS din fondurile Primăriei prin îmbunătăţirea managementului şi posibilitatea de atragere de investitori în parteneriate public-private pentru administrarea ştrandurilor, terenurilor de tenis sau chiar a Cimitirului Municipal. Iar Romulus Cosma a confirmat că una dintre atribuţiile sale de manager va fi să acopere găurile de la obiectivele cu caracter social din plusul obţinut, de pildă, din administrarea optimă a pieţelor. Astfel, în septembrie şi octombrie veniturile din pieţe au crescut cu peste 40% prin controlarea strictă a modului cum sunt taxaţi pieţarii.

Parc industrial

S-au mai votat proiectele de hotărâre şi rapoartele de specialitate privind aprobarea majorării capitalului social al SC Distrigaz Vest SA prin emisiune de acţiuni noi, înfiinţarea Parcului Industrial „Eurobusiness Parc” (127 ha pe Calea Borşului), precum şi privind ajustarea tarifelor la serviciile de salubritate prestate de SC RER Ecologic Service SA în baza Contractului de Concesiune din ianuarie 2008.

Spaţiile comerciale din parcarea de lângă Tribunal sunt prevăzute pentru a creşte rentabilitatea investiţiei. Valentin Trifan

Estimez că am putea aduce un plus de zece miliarde de lei vechi pe an prin aplicarea corectă a taxelor din pieţe.

 

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !