Proiecte propuse: modernizarea Pieței Tineretului, reabilitarea Casei de Cultură din Podgoria și mese de șah în parc

Proiecte propuse: modernizarea Pieței Tineretului, reabilitarea Casei de Cultură din Podgoria și mese de șah în parc
Continuăm prezentarea proiectelor participante la concursul de bugetare participativă cu patru noi înscrieri: modernizarea Pieței Tineretului din Velența, reabilitarea Casei de Cultură din Podgoria, amenajarea unui loc de joacă pe strada Onisifor Ghibu și amenajarea de mese de șah cu pergole acoperite în Parcul Olosig.

Prin bugetarea participativă se vor selecta 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pentru acel exercițiu bugetar. Bugetul total este de 1,5 milioane de euro, iar valoarea maximă pentru un proiect nu trebuie să depășească 200.000 de euro cu TVA inclus.

Procesul de votare se desfășoară între 05 februarie – 09 martie.

Proiectele pot fi votate pe site-ul activ.oradea.ro

Modernizarea Pieței Tineretului din Velența

Pentru convingerea importanței modernizării Pieței Tineretului, inițiatorul proiectului a făcut și un scurt istoric al zonei: „Prin depunerea acestui proiect solicităm reamenajarea Pieței Tineretului cunoscută anterior sub numele de Templom Tér sau Piaţa Bisericii cu biserica romano-catolică ridicată între 1858-1862 şi vechea primărie a Velenţei. Calea Clujului a fost uliţă de comercianţi şi meşteşugari. Aici activa încă de la 1750 Asociaţia calfelor de cizmari din Oradea şi Velenţa. Construirea gării Oradea-Est şi acordarea unei importante funcţii prin înfiinţarea triajului pentru traficul de mărfuri în 1880 a făcut ca zona să devină una de depozite şi fabrici, inclusiv cu zone pentru muncitori, dar şi una de „barieră” unde activau noii veniţi din preajma oraşului. Reamenajarea pieței este o dorință mult așteptată a locuitorilor din Velența”.

Aceștia estimează că 150 000 de euro vor ajunge pentru implementarea proiectului propus.

Modernizarea Casei de Cultură din Pogdoria

Ajunsă într-o stare deplorabilă, Casa de Cultură din Podgoria are nevoie de intervenții majore la nivelul pereţilor, inchizătorilor, acoperişului iar curtea trebuie reamenajată. „În condiţiile în care în urma reabilitării se va menţine sala de spectacole, scena acesteia ar putea fi utilizată pentru diferite evenimente culturale iar cele două săli mai mici ar putea deservi diferite activităti pentru copii, familii, inclusiv o mică bibliotecă”, se precizează în descrierea proiectului.

Totodată, inițiatorul precizează că „prin reamenajarea si punerea în funcţiune a casei de cultură ca clădire multifuncţională, Municipiul Oradea ar avea o locaţie solicitată, frecventată pentru organizarea programelor social-culturale, activităţilor sportive şi de agreement pentru toate categoriile de vârstă, pentru toţi locuitorii oraşului, nu numai din Cartierul Podgoria”.

Bugetul estimat este de 200.000 euro.

Amenajare loc de joacă

Cel de-al treilea proiect prezentat constă în amenajarea unui loc de joacă în scuarul din strada Onisifor Ghibu nr. 26.

„Prin intermediul acestui proiect, doresc să acord o mână de ajutor atât parinţilor cât şi copiilor. Astfel, consider că vor fi multumiţi toţi copiii, deoarece vor avea unde se juca şi desigur, parintii care-şi vor vedea micuţii fericiţi.

Există speranța că proiectul va aduce o schimbare în condițiile de joc ale copiilor. Jocul în aer liber este un factor decisiv în dezvoltarea copiilor. Cât și cum ne jucăm cu copiii în aer liber va contribui la reușita lor în viață, alegerea modului de viață, atitudinea față de natură, afecțiunea lor față de semeni, fondarea unei familii durabile etc. Accentul pe jocul în aer liber este deosebit de important în condițiile societății moderne, dependente de internet, televizor și distrațiile lumii virtuale”, transmite inițiatorul proiectului.

Bugest estimat, 25.000 de euro.

Mese de șah acoperite în Parcul Olosig

Un orădean a propus implementarea unui proiect prin care să se doteze parcul Olosig cu 10 mese de șah. „Un loc unde orădenii pot să-și etaleze calitățile pentru sportul minții. Dotarea cu 10 mese special amenajate și dotate corespunzător, care pot fi folosite oricând de către amatorii de orice vârstă. Mesele de șah să aibă pergole acoperite, pentru a putea fi utilizate atât în zilele caniculare, cât și în zilele ploioase”, se precizează în descriere.

Potrivit proiectului, bugetul este estimat la 15.000 de euro.

Pe parcursul lunii februarie, Bihon.ro va prezenta cele 41 de proiecte depuse în cadrul primei ediţii a bugetării participative organizate de Primăria Oradea. „Comisia constituită la nivelul municipiului a analizat conformitatea proiectelor iniţiate cu prevederile Regulamentului, cu alte prevede...2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor