Proiecţie bugetară: plus 8% în 2017

De Cristina Ghilea
3Comentarii
Proiecţie bugetară: plus 8% în 2017
În absenţa ghidurilor de finanţare, în bugetul oraşului nu au fost prinse proiecte pe bani europeni.

Primăria a lansat în dezbatere publică bugetul Oradiei pe 2017. Acesta este estimat la puţin peste un miliard de lei, peste cel de anul trecut, care s-a închis pe 949 milioane de lei. Grosul creşterii estimate la 8% vine din venituri proprii +4%, spitale +19%, excedent, creşterea cotei repartizate oraşului din IVG cu 10%, creşterea din impozite şi taxe locale cu 2% şi creşterea cu 21% a sumelor previzionate din închirieri şi concesiuni. Contează la buget şi excedentul de 48 milioane de lei rezultat la închiderea bugetului pe 2016.

„Ne bazăm pe o sumă comparabilă cu cea din anii anteriori deşi nu mai avem fonduri europene pentru că nu au apărut încă ghidurile de finanţare. La păstrarea acestei sume record a contribuit majorarea salariilor”, spune Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie.

Investiţii

Anul acesta, 50%, adică 124.293.282 lei, din alocarea pentru investiţii vine din bugetul local. Sunt previzionate investiţii din alocări de la stat, în sumă de 79 milioane de lei, 7,8 milioane din credite şi 2% din proiecte europene. „Fondurile nerambursabile lipsesc din prognoză. Singurul proiect bugetat în acest moment pe fonduri comunitare se referă la conectarea Punctului Termic 902 la puţul de apă termală de la Universitate”, a explicat Florea.

Sunt cinci categorii importante de investiţii anul acesta. Prima categorie se referă la cele pentru documentaţiile viitoarelor proiecte cu finanţări nerambursabile, la rândul lor structurate pe 5 direcţii majore: unităţi şcolare, unităţi sanitare, turism şi recreere, eficienţă energetică, transport. Mai sunt obiectivele de investiţii obligatorii pentru derularea viitoarelor proiecte cu finanţare nerambursabilă – reabilitarea şi/sau extinderea reţelelor de apă, canalizare şi termoficare, Pod peste pârâul Peţa între calea Armatei Române – str. Universităţii.

Prioritar pentru Primărie este proiectul Cartierului Ceyrat respectiv legarea la reţelele de apă, canal, termoficare, iluminat public şi infrastructură rutieră. Va continua programul de reabilitare a faţadelor imobilelor şi vor începe unele noi – pietonal pe Alecsandri, relocarea Pieţei Obor, Parcul Sportiv Salca III, Pod peste râul Crişul Repede între str. Plevnei şi str. Szigligeti Ede etc.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor