Proiectul de lege al RCA, toxic pentru asiguraţi

De Dan Birta
4Comentarii
Proiectul de lege al RCA, toxic pentru asiguraţi
ASSAI consideră că proiectul de lege al RCA înaintat de ASF Parlamentului României are breşe legislative.

Asociaţia Societăţilor de Sevice Auto Independente (ASSAI) nu este de acord cu forma proiectului de lege a RCA propusă şi înaintată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) Parlamentului Românei, susţinând că aceasta conţine breşe legislative ce pot fi speculate de către piaţa de asigurări în relaţia cu asiguraţii şi păgubiţii. De asemenea, ASSAI consideră că proiectul are prevederi ambigue şi interpretabile sau propuneri de-a dreptul toxice pentru păgubitii RCA şi favorabile multinaţionalelor din asigurări. ASSAI reclamă faptul că ASF a ținut într-un secret total redactarea acestui proiect de lege.
„Dacă ar fi să dau o notă proiectului de lege propus de către ASF, l-aș nota cu 4, în condițiile în care materialul este realizat de niște angajati ai statului, cu salarii de nota 10”, a precizat Cristian Muntean, președintele ASSAI.

Prevederi nocive

Una dintre prevederile cu care nu este de acord ASSAI este cea conform căreia „contractul RCA se încheie pe o perioadă de 12 luni şi se prelungeşte de drept, la fiecare 12 luni, dacă asiguratul nu denunţă contractul RCA cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea acestuia”. Cu această prevedere, ASF și asigurătorii urmăresc introducerea unui contract de asigurare multianual, care să mențină asiguratul RCA captiv cât mai mult timp, la fel cum a fost în cazul contractelor de telefonie mobilă (cu clauze de denunțare dovedite a fi abuzive).

O altă prevedere toxică este cea prin care ASF şi piaţa asigurărilor urmăresc să prelungească termenul de plată a despăgubirii de la 01 zile la 15 zile. Prin alt artificiu, ASF şi asigurătorii urmăresc să înjumătăţească penalităţile de întârziere actuale pentru neplată sau pentru diminuarea nejustificată a despăgubirii.

Propuneri ASSAI

ASSAI a transmis către Parlament un set de propuneri menite să corecteze noul proiect de lege RCA. Una dintre propuneri este posibilitatea încheierii unei polițe RCA pentru o perioadă de o lună sau 12 luni, în funcţie de nevoia asiguratului. Posibilitatea suspendării poliţei RCA la cererea asiguratului, este o altă propunere a service-urilor auto. La solicitarea persoanei prejudiciate, asigurătorul e obligat să transmită acceptul de plată pagubitului RCA, pentru evitarea staţionării nejustificate în service a autovehiculului până când asigurătorul achită despăgubirea, mai solicită ASSAI. Termenul de plată a despăgubirii să fie de 10 zile calendaristice şi nu de 15 zile, aşa cum a propus ASF, iar penalităţile de întârziere pentru neplata daunelor să rămână la nivelul actual de 0,2% şi nu înjumătăţite.

ASSAI mai propune decontarea închirierii unui autovehicul similar al celui avariat, pentru perioada în care păgubitul RCA nu îşi poate utiliza autovehiculul avariat.

„Ne aşteptăm ca UNSAR să respingă aceste propuneri existente de mulţi ani în alte ţări europene, fără să ţină cont de realităţile şi aşteptările asiguraţilor din România, să ignore prevederile existente în spaţiul comunitar şi să prezinte aceleaşi contraargumente precum că, aceste propuneri conduc la majorarea primei RCA”, explică Cristian Muntean.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor