Proiectul din Rogerius, franat de procese

Reactualizat la:
2Comentarii
Demolările din Rogerius se extind spre malul Crişului
Demolările din Rogerius se extind spre malul Crişului
Supăraţi că le demolează garajele, orădenii din Rogerius au pornit zeci de procese împotriva Primăriei.

Iniţiativa municipalităţii de a reamenaja, în Rogerius, zona mărginită de blocuri şi Crişul Repede între podurile Sovata şi Densusianu a aliniat proprietarii de garaje la uşa Judecătoriei. 37 de procese au fost iniţiate de orădeni pe motiv că somaţiile de demolare lipite de trimişii Administraţiei Omobiliare Oradea pe uşile garajelor nu ar fi întemeiate. Acesta a fost rezultatul primei serii de somaţii. După o nouă campanie de lipire de somaţii, primăria s-a mai trezit cu un proces, intentat de 22 de proprietari de garaje. Aceştia au redactat şi o scrisoare deschisă în care-şi expun argumentele.

Proiectul ar putea fi tergiversat de cererile de ordonanţe preşedenţiale prin care se blochează măsura demolării până la finalul proceselor. Reprezentanţii administraţiei spun, însă, că lucrarea se va implementa pe măsură ce se rezolvă conflictul în justiţie, lucrându-se acolo unde s-au făcut deja demolările sau unde nu a fost necesar.

Planul reamenajării zonei Sovata – Aluminei – Aleea Tuşnadului – dig mal drept Crişul Repede, cu demolarea a 140 de garaje ridică rezidenţii în capul Primăriei. Aceştia au pornit câteva zeci de procese în justiţie, contestând legalitatea notificării de desfiinţare a construcţiilor şi cerând ordonanţe preşedenţiale pentru oprirea demolării. Nemulţumiţii au redactat şi o scrisoare deschisă în care spun că Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) „nu are calitatea de a dispune de terenul pe care sunt situate garajele noastre”, pentru că acesta ar fi al statului român.

5 ani, gratis

Primăria a anunţat că are câştigător la licitaţia pentru reamenajarea acestui perimetru. „Proiectul constă în demolarea garajelor din această zonă, pentru a face loc amenajării de locuri de parcare. Pe spaţiul astfel eliberat, se vor construi peste 350 de locuri de parcare, dublu faţă de numărul garajelor, şi un al doilea teren de sport destinat tinerilor. Cei ale căror garaje vor fi demolate vor beneficia de un loc de parcare gratuit timp de 5 ani. Licitaţia a fost câştigată de firma Drumuri Bihor în asociere cu RITMOTEH SRL la valoarea de 2.331.798 lei”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

37 de procese

„Sunt mulţi care au garaje acolo. Cu 90% n-a fost nicio problemă, au demolat garajele, dar restul au iniţiat procese”, spune Leontin Pătcaş, şeful Serviciului Execuţie Lucrări din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.

O soluţie la limita legii pentru încasarea unor bani de pe urma garajelor ridicate ilegal este încasarea unei taxe de ocupare teren. „Au fost toleraţi pe terenurile acelea cotra unei taxe de folosire a terenurilor până la schimbarea destinaţiei, ceea ce se întâmplă acum”, îşi justifică juriştii AIO demersul.

Trei etape

Implementarea proiectului se face în trei etape, până acum s-au lipit notificări de demolare pe garajele din prima şi a doua etapă. În prima fază s-au făcut 75 de somaţii, rezultatul fiind 37 de procese împotriva Consiliului local şi AIO. Oamenii zic că e ilegală notificarea şi cer suspendarea demolării, spun reprezentantii AIO, care precizează că au primit rezultat favorabil în 13 dintre procese.

Proprietarii notificaţi în a doua etapă au organizat o unică acţiune în justiţie, în care s-au constituit parte împotriva AIO, 22 de persoane. Pentru aceasta nu s-a dat termen de judecată, dar oamenii au ieşit în spaţiul public cu o scrisoare deschisă contra investiţiei.

Încep unde pot

„Şi dacă-i a statului?! Noi, Administraţia Imobiliară Oradea, subordonată Consiliului local, suntem instituţuia care administrează acele terenuri”, răspune adjunctul AIO, Bela Porsztner celor care spun că Primăria nu are drept la folosirea terenului în cauză.

Reprezentanţii AIO mai spun că lucrarea nu se va opri pe fondul proceselor, ci va continua acolo unde este posibil, în aşteptarea răspunsului justiţiei.

Conform uzanţelor, proprietarii de garaje care au pierdut procesele trebuie să îşi demoleze singuri construcţiile. „Dacă nu şi le demolează, o vom face noi, cu recuperarea ulterioară a costurilor pe cale administrativă”, spun reprezentanţii AIO.

Cristina Ghilea

Scrisoare deschisa, impotriva demolarilor

 

 

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor