Proiectul identifică potenţialele riscuri

Reactualizat la:
Proiectul Strategiei de securitate naţională a fost dezbătut într-o primă formă în şedinţa CSAT din 13 februarie. Urmare a reacţiilor contradictorii care au urmat, proiectul a fost refăcut.

Consilierul prezidential pentru probleme de securitate nationala, Sergiu Medar a subliniat ca documentul initial nu a avut niciodata pretentia de a fi mai mult decât o varianta de lucru, iar cei care l-au promovat au fost deschisi pentru a colecta sugestii din partea opiniei publice avizate. Astazi, proiectul Strategiei de securitate nationala ar urma sa primeasca aprobarea finala.


În document se precizeaza ca pentru România este esentiala promovarea intereselor nationale prin mijloace pasnice. În acelasi timp, pentru protejarea si apararea intereselor sale legitime, România trebuie sa fie pregatita ca, împreuna cu aliatii si partenerii, sa foloseasca toate mijloacele legale, inclusiv pe cele ce privesc întrebuintarea elementelor de forta ale capacitatilor nationale, ca solutie de ultima instanta.

Documentul statueaza si riscurile potentiale la adresa securitatii nationale, între care dependenta accentuata de unele resurse vitale greu accesibile; nivelul ridicat al starii de insecuritate sociala; tendintele negative în plan demografic si migratia masiva. Persistenta starii de saracie cronica si accentuarea diferentelor sociale, precum si angajarea insuficienta a societatii civile în dezbaterea si solutionarea problemelor de securitate sunt, de asemenea, considerate riscuri la adresa securitatii nationale.

În ceea ce priveste riscurile la adresa sigurantei nationale, documentul face referire la terorismul international de sorginte extremist-religioasa, proliferarea armelor de distrugere în masa, conflictele regionale si criminalitatea organizata. Strategia de securitate nationala propune un nou concept, buna guvernare, care ar trebui sa joace un rol important în procesul de consolidare a stabilitatii si securitatii noilor democratii din Europa Centrala si de Sud-Est

. În plus, documentul identifica si o serie de fenomene negative care afecteaza calitatea actului de guvernare. În aceasta directie, potrivit Strategiei, guvernarea ineficienta, afectata de coruptie institutionala si clientelism politic, de ineficienta administratiei publice, lipsa de transparenta si de responsabilitate publica, de birocratie excesiva si tendinte autoritariste submineaza încrederea cetatenilor în institutiile publice si poate constitui o amenintare majora la adresa securitatii statelor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !