Proiectul noii legi CNSAS va fi finalizat saptamana urmatoare

Reactualizat la:
Proiectul noii legi CNSAS va fi finalizat saptamana urmatoare
Proiectul de lege referitor la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) poate fi finalizat in cursul saptamânii viitoare, dupa care va fi supus dezbaterii publice si inaintat Parlamentului.

La finalul intålnirii de ieri a reprezentantilor Ministerului Justitiei cu membrii CNSAS si cu cei ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), participantii s-au declarat multumiti de rezultate.

Gheorghe Mocuta, secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei, a declarat la finalul intrunirii ca spera ca proiectul de lege sa fie finalizat in cursul saptamânii viitoare. „Speram ca saptamâna viitoare sa avem un proiect, ce va fi supus dezbaterii societatii civile, apoi publicat pe site. Proiectul va fi inaintat si CSM pentru eventualele retusuri.“ a mai declarat Mocuta.

Constatarile CNSAS pot fi atacate la Tribunalul Bucuresti
In cadrul discutiilor s-a propus ca solutiile emise de CNSAS sa poata fi contestate la Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Capitalei, iar in recurs petentii se pot adresa Curtii de Apel Bucuresti. De asemenea, s-a propus ca sedintele sa fie publice (legea anterioara prevedea ca sedintele sa fie secrete-n.r.), având in vedere ca informatiile CNSAS sunt declasificate la momentul in care conflictul ajunge deja la instanta. Constatarile CNSAS nu vor fi date publicitatii pâna când nu va exista o sentinta definitiva si irevocabila a instantelor de judecata, dar sedintele vor fi publice. Partile vor putea propune probe, care vor fi administrate pe parcursul cercetarii judecatoresti.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu (foto), s-a declarat si ea multumita de rezultatul discutiilor purtate la Ministerul Justitiei pe tema noii legi a CNSAS. Imediat dupa publicarea ordonantei de urgenta prin care Guvernul a permis CNSAS sa-si continue activitatea pâna la adoptarea unei noi legi, Lidia Barbulescu, alaturi de mai multi membri ai CSM, si-a exprimat nemultumirea fata de neconsultarea Consiliului in elaborarea actului normativ, intrucât Odonanta privind CNSAS pune problema competentei materiale a instantelor. „CNSAS functioneaza in Capitala si poate ar fi competenta Curtii de Apel Bucuresti pentru toate solicitarile din toata tara privind solutiile date de CNSAS“, spunea Barbulescu. „Nu este o dorinta pur si simplu a noastra de a aviza numai pentru a respecta o dispozitie a legii, ci si pentru a contribui la coerenta legislativa“, a mai precizat aceasta. Marius Oprea, consilierul primului -ministru Calin Popescu Tariceanu, a confirmat ca legea CNSAS va fi promovata in Parlament. „Acum lucram la text, cred ca luni cel târziu vom avea un proiect final“, a mai spus consilierul, precizând ca se va lucra si in weekend la finalizarea proiectului. Intrunirea de miercuri, cu membrii CSM, a fost ultima, dupa intâlnirile cu membrii CNSAS, ai partidelor parlamentare si ai societatii civile. Nu se stie inca in ce mod va fi inaintat proiectul de lege la Parlament, dar se doreste aparitia noii legi cu maximum de celeritate.

Vechea lege a fost declarata neconstitutionala
Curtea Constitutionala a României a declarat neconstitutionala Legea nr.187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste dupa ce a fost sesizata cu aceasta exceptie in cazul fostului lider PC Dan Voiculescu. In decizia prin care a declarat neconstitutionala Legea CNSAS, CCR a stabilit ca natura jurisdictiei Consiliului ar fi fost una extraordinara, interzisa prin Constitutie. Curtea Constitutionala a României a constatat ca natura juridica a activitatii desfasurata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si de Colegiul Consiliului nu se incadreaza in nici una dintre jurisdictiile prevazute si admise de Constitutia României, se arata in motivarea deciziei prin care CCR a declarat neconstitutionala Legea CNSAS. Parlamentul are la dispozitie, pentru corectarea Legii CNSAS, 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale. In caz de depasire a termenului, CNSAS ramâne fara baza legala de functionare.

Gardianul



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !