Proiectul Ordonanţei poliţei RCA, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice

De Dan Birta
4Comentarii
Transportarii au continuat şi ieri protestul, centura Oradiei fiind aglomerată
Transportarii au continuat şi ieri protestul, centura Oradiei fiind aglomerată
Cu propunerile din proiect, Guvernul vrea să-i facă pe transportatori să renunţe la protestul din 15 septembrie.

Protestele transportatorilor din fiecare zi de luni n-au fost în zadar. Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind poliţele RCA se află în dezbatare publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Actul normativ prevede o serie de măsuri care permit o mai mare transparență și flexibilitate pentru șoferi în încheierea unei polițe obligatorii, o mai bună monitorizare a pieței, precum și posibilitatea unei compensări directe în cazul accidentelor care se produc pe teritoriul României.

Proiectul a fost realizat în urma unor consultări cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurare. Majoritatea propunerilor formulate de transportatori se regăsesc în documentul promovat pe site-ul MFP.

Propuneri

O propunere vizează posibilitatea încheierii contractelor RCA pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului.

De asemenea, este permisă suspendarea contractului RCA la cererea asiguratului, pe perioada în care este suspendat dreptul de circulație sau vehiculul este imobilizat. În cazul producerii unei daune pe perioada suspendării contractului RCA, asigurătorul este obligat la plata despăgubirii urmând să își recupereze suma de la persoana vinovată de producerea accidentului.

Tot la propunerea transportatorilor, a fost introdusă compensarea directă în cazul asigurărilor RCA. Persoana vătămată este despăgubită de propriul asigurător, iar acesta își va recupera banii de la asigurătorul persoanei vinovate.

În plus, procedura compensării directe se stabilește prin convenții multilaterale, încheiate între asigurătorii RCA. Convențiile compensării directe sunt convenite în mod voluntar între asigurat și asigurător.

Prin proiectul de OUG sunt stabilite limite de răspundere acoperite prin asigurarea RCA, conform reglementărilor Uniunii Europene. Astfel, pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita este de 1.000.000 de euro. În cazul vătămării corporale și al deceselor, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita se ridică la 5.000.000 de euro.

protest

Pentru menținerea clasei bonus/malus, prin contractul RCA părțile pot conveni posibilitatea răscumpărării, respectiv suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii corespunzătoare evenimentului. Plata se face după ce a fost achitată despăgubirea cuvenită persoanei prejudiciate. Despăgubirile pentru vătămare fizică se fac pe baza punctajului obținut prin însumarea punctelor comunicate de Institutul Național de Medicină Legală și prevăzute în reglementările ASF. Tot la propunerea transportatorilor, asigurătorii trebuie să le pună la dispoziție asiguraților, la cerere, calculul pe baza căruia a fost determinată valoarea poliței. În caz contrar, asigurătorii pot fi sancționați.
O altă măsură prevede ca, pe lângă cererea de despăgubire, să fie precizate clar documentele necesare pentru plata despăgubirii. Dacă despăgubirea nu este plătită în termen, se percep penalități pentru fiecare zi de întârziere.

Transportatorii au mai solicitat și a fost inclusă în proiect posibilitatea ca ASF să le ceară asigurătorilor să notifice majorarea tarifelor, în cadrul sistemului general de control al prețurilor. Actul normativ va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Ce spun transportatorii?

Președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Vasile Ștefănescu, susține că aprobarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Legii RCA fără o scădere a tarifelor RCA nu este satisfăcătoare și nu va opri protestul transportatorilor din 15 septembrie.

„Această ordonanță pe care o dă Guvernul Cioloș este binevenită concomitent cu scăderea tarifelor, așa cum au anunțat și asiguratorii. Să vedem cuantumul pe care îl scad. Dar, ASF-ul, după ce această ordonanță de urgență să zic că iese mâine, are posibilitatea ca poimâine să modifice norma 23, să îi cheme pe toți asigurătorii cu calcule din nou făcute și cu tarifele și atunci o să observăm scăderea pieței. Într-o săptămână ar trebui să revenim la normal”, a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Ștefănescu.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor