Proiectul Podului, spre votul CL Oradea

43Comentarii
Proiectul Podului, spre votul CL Oradea
Consiliul Local Oradea va fi convocat în şedinţă extraordinară pentru a aproba proiectul noului Pod rutier.

Executivul Primăriei va propune Consiliului Local spre aprobare, în şedinţa extraordinară de săptămâna viitoare, studiul de fezabilitate al podului rutier care va fi construit la 60 de metri în aval de Podul de Pontoane. Podul lung de 108 metri va fi amplasat oblic, la un unghi de 72° faţă de Crişul Repede, pentru a evita baza sportivă din Ioşia. Pentru amenajare s-au studiat cinci soluţii, pe structură de grinzi prefabricate precomprimate tip T sau U, pe structură mixtă hobanată ori cu conlucrare, respectiv cu arc metalic tip Langer.

Cea mai ieftină variantă este cu grinzi tip T, de circa 1.629.400 euro, fără TVA, iar cea mai scumpă este cu arc Langer, de circa 2.629.000 euro, fără TVA. În calcul intră şi structura mixtă cu conlucrare, estimată la 1.966.404 euro.

„Pe baza studiilor efectuate de firma Search Corporation, Executivul a ales soluţiile cu grinzi tip T şi cu structură mixtă cu conlucrare, ultima costând ceva mai mult dar s-ar executa mai rapid. Ambele soluţii vor fi puse în dezbaterea Comisiei de Urbanism, care va alege una pentru a fi supusă aprobării Consiliului Local. Apoi vom demara procedurile de obţinere a avizelor necesare pentru scoaterea la licitaţie a proiectării şi execuţiei podului. Dacă procedurile decurg fără probleme, în septembrie ar putea demara lucrările”, a declarat ieri primarul Bolojan în conferinţă de presă. Durata de execuţie pentru fiecare variantă este de maximum 24 de luni.

Plus un milion de euro

La preţul estimat de realizare, indiferent de variantă, se adaugă costurile de construcţii-montaj: amenajări pentru protecţia mediului – 144.800 euro, rampe pod – 531.600 euro, pasaje pietonale – 82.200 euro, giraţii de legătură cu străzile Oneştilor şi Sovata – 167.300 euro şi organizarea de şantier – 62.400 euro (toate costurile fiind fără TVA).
Reamintim că amenajările pentru protecţia mediului au fost una din cerinţele exprese ale ecologiştilor orădeni în cadrul dezbaterii publice organizate de Primărie pe tema podului.

C.H.

„Eco-prudenţă” faţă de poduri

Podul Ioşia, întors pe toate feţele

Primarul îşi vrea un pod în palmares

Pod la sugestia lui Carp

Oradea celor unsprezece poduri

 43Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor