Promenadă lângă Crişul Repede, între Centru şi podul cu stea

De Christina Ghilea
Reactualizat la:
55Comentarii
Promenadă lângă Crişul Repede, între Centru şi podul cu stea
Amenajarea va fi executată tot de firma Repcon, dar edilii au pretenţii noi de calitate şi estetică. După două cvasi-eşecuri arhitecturale în amenajarea de promenade de-a lungul Crişului Repede – cea de la Podul Dacia spre Podul CFR şi cea cu beton amprentat, de la Podul Decebal până în Centru, edilii au ajuns la concluzia că malul merită o soartă mai bună.

Porţiunea cuprinsă între Podul Sf. Ladislau şi pasarela de la Informatica va intra, în primăvară, în reamenajare, în cadrul unui proiect comun derulat de ABA Crişuri şi Primărie. „Proiectul trebuie să corespundă cu ceea ce este amenajat în zona centrală, Piaţa Unirii şi Podul Sf. Ladislau. Vrem să creştem calitatea amenajării, componenta de arhitectură este esenţială. Din acest motiv am convenit să ne ocupăm noi de designul acestui proiect”, a insistat viceprimarul Mircea Mălan, cel care a condus conferinţa de presă organizată împreună cu conducerea ABA Crişuri. Directorul tehnic al ABA, Claudiu Oros, a precizat că e importantă funcţionalitatea lucrării hidrotehnice, dar totodată şi aspectul de mediu: „Toţi arborii de talie mare pe care-i vedem acum, şi nu încurcă construcţia, se vor menţine, iar taluzele vor fi înierbate”.

promenada piata unirii oradea (2) Propunere de amenajare a malului, între Podul Sf. Ladislau şi podul cu stea ©

Punerea în operă a proiectului va permite accesul pietonal pe sub Podul Sf. Ladislau, de-a lungul malului Crişului Repede. Sunt prevăzute două rampe de acces, una înainte de Podul Ferdinand şi una în zona Banc Post. De la zona Banc Post şi până la podul cu stea e prevăzută ieşirea în consolă cu trotuarul promenadei. Se va anula cel de sus, acolo fiind propus doar un taluz înierbat. Valoarea estimată a lucrării este de 25 milioane de lei, din care 18 milioane ar fi contribuţia ABA Crişuri. Amenajarea nu ar trebui să dureze mai mult de un an. Materialele propuse pentru lucrare sunt piatra italiană, pentru trotuarele de la nivelul şoselei, betonul aparent pentru pereţi şi trepte şi piatră pentru anrocamente.

promenada piata unirii oradea (1)

În ciuda declaraţiilor oficialului ABA, care spune că se va păstra, pe cât posibil, vegetaţia, planşele prezintă o propunere de amenajare lipsită de verdeaţă. Arborii care apar pe planşe sunt, de fapt, o reprezentare exagerată a celor existenţi în zona Banc Post – Tudor Vladimirescu. „Nu poţi asigura umbră pentru fiecare colţişor din oraş. E o zonă care, probabil, va fi accesată spre seară”, a comentat vicele. De altfel, proiectul de amenajare nu va fi supus unei dezbateri publice. Va trece prin Comisia de urbanism a Primăriei şi, între timp, orădenii interesaţi pot depune observaţii şi propuneri. Mălan spune că o echipă mixtă a Primăriei şi a ABA Crişuri a ieşit în teren să studieze varianta amenajării unui pasaj pe sub Podul Sf. Ladislau, pe partea Pieţei Ferdinand.

 55Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor