Promisiuni în loc de cămin

1Comentariu
Promisiuni în loc de cămin
ORADEA – Cereri sunt cu sutele, locuinţele sociale disponibile lipsesc. Mulţi orădeni aşteaptă să primească ceea ce legea le acordă doar pe hârtie. Este şi cazul Domnicăi Borza, o femeie în vârstă de 67 ani.

„Am depus prima cerere în anul 2000, la Primărie. Apoi a fost dus dosarul dincolo, la Asociaţia Social Comunitară Oradea (ASCO). De atunci aştept să primesc o locuinţă, dar m-am ales doar cu promisiuni. Am fost acolo de mai multe ori, dar m-au luat în bătaie de joc. Mi-au zis să mă duc să lucrez, dar eu între timp m-am şi îmbolnăvit, nu pot lucra. De şapte ani tot aştept să primesc o cameră”, se plânge Domnica Borza.

 

Neştiind ce să mai facă, femeia s-a dus şi la Prefectură, unde a reuşit să îi convingă pe responsabili să readucă problema ei în discuţie la conducerea ASCO. „Am aici o mulţime de adrese de la subprefect către ASCO, prin care se solicită rezolvarea problemei. Dar m-am ales doar cu promisiuni. Au venit, au făcut ancheta socială şi mi-au zis că sunt pe listă”, povesteşte pensionara, fostă angajată a Fabricii Alfa. În momentul de faţă, femeia nu are un domiciliu stabil.

„Am locuit la Căminul de Nefamilişti Alfa, dar s-a desfiinţat şi nu am mai avut unde sta. De soţul meu am divorţat, iar adresa trecută în buletin e în Vadu Crişului, la casa socrilor mei. Dar eu nu am locuinţă, stau unde pot, pe la cunoştinţe. Se mai găsesc unii cărora li se face milă şi mă primesc la ei, dar am fost nevoită să dorm şi în gară de câteva ori”, mărturiseşte Domnica Borza.

Lege strictă

Dacă în urmă cu câţiva ani, pensionarei i s-a spus că problema ei va fi rezolvată, în momentul de faţă nu mai există nici o soluţie. Cu o pensie de 220 RON, Domnica Borza nu se mai încadrează în cerinţele pentru obţinerea unei camere la o locuinţă socială. „Dosarul i-a fost respins. Venitul ei e prea mare pentru locuinţă socială şi prea mic pentru un azil de bătrâni”, ne-au spus reprezentanţii ASCO.

„Din păcate, Legea nr. 114 e foarte strictă. Suma de 220 RON depăşeşte venitul prevăzut, care e de 105,6 RON pe familie”, a declarat Florin Codău, consilier ASCO. Problema principală este, însă, numărul extrem de mic al locuinţelor sociale disponibile. „Nu s-a mai construit nimic, ASCO are doar un asemenea cămin. De la o vreme criza e şi mai mare, din cauza retrocedărilor.

Noi facem ce putem, îi punem pe lista de aşteptare, dar atâta timp cât nu avem unde să îi plasăm, n-avem cum să îi ajutăm mai mult de atâta”, afirmă consilierul.

Monica Mateiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor