Promisiuni pentru Universitate

17Comentarii
Promisiuni pentru Universitate
Într-o întâlnire organizată sâmbătă la Universitate, parlamentarilor bihoreni li s-a cerut sprijinul pentru a evita comasarea cu o altă universitate. Cel mai probabil Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Acest pericol există din cauza proiectului pentru o nouă Lege a Educaţiei, promovat de către ministrul Daniel Funeriu. Politicienii au promis că vor face demersurile necesare pentru ca acest proiect să nu treacă în forma actuală.

Politicienii bihoreni spun nu comasării Universităţii din Oradea cu o altă instituţie de învăţământ superior. Sindicatele bihorene, afiliate Confederaţiei Naţionale Sindicale ,,Cartel Alfa’’, au organizat sâmbătă o dezbatere între sindicalişti şi parlamentarii bihoreni. Invitaţiei CNS Cartel Alfa au răspuns senatorii Petru Filip (PDL), Ioan Mang (PSD) şi Cornel Popa (PNL), precum şi deputaţii Lucia Varga (PNL), Ioan Roman (PSD) şi Adrian Merka (din partea Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România). De la dezbateri au lipsit reprezentanţii UDMR. Politicienii şi-au exprimat dezacordul faţă de Articolul 172 din proiectul de Lege a educaţiei naţionale şi promit că nu-l vor susţine. Articolul prevede comasareauniversităţilor care se află la 200 de kilometri distanţă una de cealaltă.

,,Acţionăm unitar’’

,,Acest articol nu va trece. Vom fi împotriva lui. De altfel, proiectul de Lege a educaţiei nu va fi votat în această formă. Acesta va fi respins şi de ceilalţi parlamentari care reprezintă cele 16 oraşe din ţară afectate de articolul 172 din acest proiect. Universitatea din Oradea trebuie să funcţioneze ca o entitate de sine stătătoare. S-ar putea ca sub o altă formă acest articol să treacă, şi mă gândesc aici la universităţile private, neacreditate, însă nu când vine vorba de Universitatea din Oradea’’, a asigurat senatorul Petru Filip.

Şi senatorul liberal CornelPopa este împotriva articolului. ,,Acest articol era dezagreat de parlamentarii bihoreni, încă înainte de această întâlnire. Parlamentarii bihoreni, indiferent de opţiunile politice, vor acţiona unitar pentru păstrarea Universităţii din Oradea. Şi nu această întâlnire ne-a convins de acest fapt’’, a declarat Cornel Popa. În asentimentul lui Popa şi a lui Filip au fost şi Ioan Mang şi Adrian Merka.

,,Sunt foarte multe argumente care ne fac să apărăm Universitatea din Oradea. E vorba de identitatea zonei noastre’’, a mai punctat Filip.

Rectorul Cornel Antal a reafirmat că Universitatea din Oradea nu va fi desfiinţată. Acesta a precizat că vineri a participat la întâlnirea Consiliului Naţional al Rectorilor.

,,Discuţiile au început pe articole. Pentru că aproape toate articolele ar trebui amendate s-a decis să se discute despre proiectul de Lege în sine. Astfel, s-a adoptat o rezoluţie prin care se solicită amânarea cu două luni a elaborării formei finale a Legii. De asemenea, o comisie de rectori va analiza propunerile pe care le-am făcut’’, a declarat Cornel Antal, rectorul UO.

Crina Dobocan

Cornel Antal asigură: “Universitatea nu se desfiinţează”17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor