Promoţii şi soldări lăsate cu amenzi

De Dan Birta
Reactualizat la:
2Comentarii
Reducerile promoţionale s-au aflat sub lupa Protecţiei Consumatorilor
Reducerile promoţionale s-au aflat sub lupa Protecţiei Consumatorilor
47 din 68 de comercianţi bihoreni au fost amendaţi de Protecţia Consumatorilor pentru deficienţe.

Aproape 70% dintre comercianţii care vindeau produse la preţ redus au fost depistaţi cu abateri de către comisarii de la Protecţia Consumatorilor Bihor. „Controalele, în conformitate cu programul ANPC, având ca tematică verificarea respectării prevederilor legale în cadrul vânzărilor cu preţ redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, promoţionale etc), s-au derulat în perioada 18.01-05.02.2016”, a declarat Giani Bura, comisarul şef adjunct al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor.

Acţiunea tematică de control s-a desfăşurat la 68 de operatori economici, la 47 dintre aceştia fiind constatate abateri. „Au fost încheiate 47 procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 140.000 lei”, a precizat Giani Bura.

Deficienţe

În timpul acţiunii tematice de control au fost constatate diferite abateri: lipsa informaţiilor specifice privind vânzările cu preţ redus (data de debut., perioada pe care urmează să se desfăşoare sau informaţia „în limita stocului disponibil”, sortimentul de produse la care se referă reducerea de preţ, etc.); nerespectarea prevederilor privind exprimarea preţurilor produselor supuse vânzării cu preţ redus; abateri de la modul de informare al consumatorilor privind caracteristicile produselor textile (denumire produs, compoziţie fibroasă, mod de întreţinere, mărime, eventuale tratamente chimice aplicate, ţara de origine a produselor, datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului).

Pe de altă parte, la unii operatori economici lipseau informaţiile privind garanţia acordată, iar preţurile de vânzare ale produselor nu erau afişate într-o formă vizibilă, lizibilă, fără echivoc.

Sfaturi

Protecţia Consumatorilor Bihor îi sfătuieşte pe bihoreni să fie atenţi la mai multe detaţii atunci când achiziţionează produse la preţ redus. În primul rând trebuie să fie atenţi la încasare, dacă se aplică reducerea de preţ menţionată pe etichetă sau la raft. În cadrul marilor magazine se poate verifica preţul produselor la cititoarele de coduri de bare. Cei care au nelămuriri pot solicita informaţii suplimentare.

În cazul produselor oferite la promoţie trebuie văzute informaţiile despre promoţie: denumirea, cantitatea, preţul pachetului promoţional, preţul produselor comercializate individual, pentru a putea calcula diferenţa dintre preţul individual şi cel al pachetului promoţional)

Bihorenii pot adresa sesizări şi reclamaţii la CJPC Bihor, la telefon 0259.431.817, la sediul din Oradea, str. Sucevei, nr.4/A, dar şi pe site-ul www.anpc.ro, prin completarea formularului online.

„Reamintesc operatorilor economici din judeţul Bihor că pot beneficia de consiliere cu privire la prevederile legislative privind protecţia consumatorilor din domeniul lor de activitate, gratuit, fiind necesară doar depunerea unei solicitări scrise în acest sens la CJPC Bihor”, a subliniat comisarul şef adjunct al CJPC Bihor.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor