Promoveaza comorile naturale ale Cefei

Dumitru Bârnău, un primar activ transfrontalier
Dumitru Bârnău, un primar activ transfrontalier
Sursele de finanţare provin dintr-un proiect transfrontalier derulat de de Primăriile din Cefa şi Geszt.

Proiectul ”Protejează comorile naturale ale comunității tale”are ca eneficiarii direcţi sunt 2355 delocalnici din Cefa şi 833 de localnici din Geszt, precum şi organizatorii şi participanţii la proiect.Beneficiarii indirecţi sunt localnicii din comunele învecinate care vor lua, de asemenea, parte la evenimentele din cadrul proiectului. Valoarea proiectului este de 100.000 de euro, din care Primăriei Cefa îi revin 55.000 de euro. Primarul Cefei, Dumitru Bârnău spune că din aceşti bani se vor organiza inclusiv sărbătorile dedicate zilei comunei.

Activităţi

Printre activităţile ce se vor derula prin proiect amintim:tur de biciclete, conferinţa eco, o tabără ecologică , realizarea unei hărţi a parcului.

În cadrul acestui proiect vor fi achiziţionate 15 bicicleta care vor putea fi folosite de vizitatorii Parcului natural Cefa. „Acest tur de biciclete va avea loc în ziua în care are loc tradiționala deschidere de frontieră între Cefa și Geszt (festivitate anuală care are loc până când România va intra în Schengen). 30 de persoane (15 din România și 15 din Ungaria) vor vizita pe bicicletă teritorii și arii potejate din România și Ungaria. Vor fi organizate și două picnicuri, unul în Ungaria și unul în România”, spune primarul Dumitru Bârnău.

Conferințele eco vor fi centrată pe exploatările de teren pritenoase cu mediul: prima va prezenta conceptul și informațiile generale (eco-agricultura, produsele bio), a doua va prezenta tehnici specifice, metode, prezentări de produse. La fiecare conferinţa vor participa 50 de persoane, atât din România cât și din Ungaria.Va avea loc şi conferință având ca temă plantele medicinale

Tot în cadrul proiectului, în tabara eco, 20 de copii din România și 20 din Ungaria, alături de patru supraveghetor vor petrece 7 zile la Cefa, unde vor vizita Parcul Natural Cefa, vor observa animalele, vor învăța despre plante, vor lua parte la concursuri de pescuit și vor fi organizate expoziții de fotografie, vizite la alte arii naturale protejate din România.Va fi organizată o zi a colectării gunoiului atât pentru participanții români cât și pentru cei maghiari, zi în care oamenii vor colecta deșeuri de pe partea românescă a parcului.

De asemnea, va fi realizată o hartă color a zonei (atât pentru teriotoriul românesc cât și cel maghiar), pe care vor fi marcate zonele Natura 2000, punctele de atracție, speciile protejate, rutele, habitatele speciale, cu scurte decrieri și fotografii.Broșura eco va descrie tehnicile de exploatare a terenului prietenoase cu mediul, stagii ale sistemului eco, posibile probleme și riscuri, lucruri care trebuie făcute sau care trebuie evitate. Broșura va fi color și va avea 100 de pagini, 50 în română și 50 în maghiară.

V.B.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !