Proprietarii de pădure, şcoliţi

ORADEA – Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) a lansat miercuri proiectul numit „Acquis-ul comunitar – cadru pentru asigurarea unui management durabil al pădurilor”. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană cu aproximativ 41.200 euro, la care se adaugă 5.600 de euro din partea CAPDD şi a partenerilor săi.

Scopul proiectului este de a ajuta proprietarii pădurilor să înţeleagă legislaţia europeană privind terenurile forestiere şi de a-i convinge să o aplice corect. „Foarte puţini dintre administratorii pădurilor cunosc legea. Chiar şi acum, dacă veţi intra pe site-ul Ministerului Agriculturii, veţi constata că toate legile sunt trecute, dar că e un mare balamuc acolo”, a declarat Viorel Lascu, preşedintele CAPDD şi coordonatorul proiectului. CAPDD îşi propune să organizeze o serie de întâlniri cu şefii de ocoale silvice private şi de stat şi cu primarii care au în administrare terenuri forestiere, pentru a le aduce la cunoştinţă importanţa reîmpăduririlor.

Sfaturile pentru administrarea zonelor degradate, identificate în cadrul proiectului, vor fi date de către specialişti. „Nu ne-am propus să facem neapărat o revoluţie, dar vrem să îi presăm pe cei responsabili de aceste terenuri pentru a cunoaşte măcar legislaţia. Le vom pune în braţe o mulţime de materiale, rescrise astfel încât să fie uşor de parcurs şi de înţeles”, explică Viorel Lascu.

Situaţie nefericită

Proiectul a luat naştere în contextul în care situaţia pădurilor din România este una nefericită. Terenurile forestiere ocupă 26,7% din teritoriul ţării, cu 10% mai puţin faţă de recomandarea Uniunii Europene, astfel încât proprietarii pădurilor au la dispoziţie zece ani ca să raporteze o creştere de 10%, deci un procent pe an, precizează preşedintele CAPDD.

„În Bihor a avut loc un transfer masiv din proprietatea de stat în proprietatea privată şi s-a tăiat mai mult decât s-a plantat. Din 19 ocoale silvice existente în judeţ, zece sunt private şi nouă sunt ale statului. „Majoritatea proprietarilor individuali nu ştiu cum să-şi administreze pădurile. Acum i-am invitat pe toţi să afle de la noi”, a adăugat Viorel Lascu. Prima întâlnire, pentru care s-au anunţat până în prezent 30 de participanţi, va avea loc la Beiuş, în cadrul Lunii pădurii.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !