Propun creşteri uşoare de impozite

44Comentarii
Propun creşteri uşoare de impozite
Primăria Oradea propune creşterea uşoară a impozitului pe clădirile persoanelor fizice şi pe terenurile agricole.

Viceprimarul Biro Rozalia a prezentat vineri sinteza modificărilor taxelor şi impozitelor pentru anul 2011 faţă de 2010.
„În acest an de criză, încercăm să abordăm o politică fiscală care să nu-i îngreuneze în viitor pe cetăţenii oraşului. În 2011, dorim să reducem cheltuielile cu funcţionarea instituţiilor publice care aparţin administraţiei locale, astfel încât aceste cheluieli să se situeze la o valoare mai mică decât în anii precedenţi. Municipalitatea discută în acest moment sursele de finanţare posibile, analizând în acelaşi timp atât sursele nerambursabile, cât şi gradul de îndatorare al municipiului”, a spus viceprimarul Biro Rozalia.

Cât priveşte impozitele pe proprietate, municipalitatea are în vedere o scădere a acestora pentru persoanele juridice de la 1,2 % la 1,1 % pentru clădirile reevaluate, şi o creştere cu 5% a impozitului pentru persoanele fizice. „Impozitul pe clădiri  nu a suferit majorări din anul 2007 la persoanele fizice. La Satu Mare, Arad şi Timişoara impozitul este de 1,5% iar Timişoara vrea să-l ridice de anul viitor la 1,8%. Noi vom rămâne sub aceste valori dacă majorăm cu 5% impozitul la persoanele fizice, pentru recuperarea parţială a inflaţiei.”, a subliniat Biro.

Agro-intravilan „nereal”

La capitolul terenuri, Primăria Oradea propune mărirea cu 9% a impozitului pentru terenurile intravilane agricole şi cu 4,5% pentru suprafeţele extravilane. „Ţinând cont că impozitul pentru intravilanele agricole este de 20 – 25 de ori mai mic decât pentru cele neagricole, creşterea cu 9% e foarte mică în termeni reali. În Oradea 64% din terenuri sunt declarate ca intravilane agricole. Probabil că acest procent este mai puţin real. Astfel că vom face verificări în teren pentru înregistrarea şi impozitarea corectă”, a mai declarat Biro Rozalia.

Întrebat dacă se au în vedere măririle progresive ale impozitelor în funcţie de numărul locuinţelor deţinute de o persoană, Tănase Miculescu a precizat că dacă dispoziţiile locale vor fi diferite de cele impuse la nivel naţional, Direcţia Economică va propune rectificări şi reglementări adecvate.

Proiectul de hotărâre care stabileşte taxele şi impozitelelocale pe 2011 va fi discutat miercuri, 19 mai, de către Comisia de dialog economic. Dezbaterea publică a proiectului de hotărăre va avea loc pe 24 mai, ora 16:00 în Sala Mare a Primăriei Oradea iar votarea sa în Consiliul Local va fi în şedinţa ordinară din luna iunie.

Propunerile sau sugestiile referitoare la proiectul de hotărâre se pot transmite pe adresa de e-mail , pe faxul 0259/409-400 sau Camera 23 din Primărie.

C.H.

Cresc taxele RAPAS, OTL şi de parcare44Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor