Propune o soluție pentru ”igiena peisajului”

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
8Comentarii
Propune o soluție pentru ”igiena peisajului”
Deși aliniat disciplinat politicii PNL în Consiliul Județean, consilierul Sebastian Lascu speră să-și vadă aprobat proiectul depus la secretariatul CJ Bihor.

Problema facilităților care asigură igiena personală a turiștilor cazați în regim camping e pe cât de veche, pe atât de ignorată de autorități. Asta în condițiile în care lipsa acestora impactează direct asupra peisajului și locurilor – subiect central al celor mai multor campanii de promovare turistică a Bihorului.

Consilierul județean Sebastian Lascu, liberal deci membru în cea mai „autistă” Opoziție existentă din istoria recentă a CJ Bihor, a depus, săptămâna trecută, la secretariatul CJ, un proiect de hotărâre care vizează acest aspect. El propune ca CJ Bihor să cumpere și să monteze unități de tip container dotate cu duș și WC în vecinătatea celor mai cunoscute și populate campinguri din Bihor – în Șuncuiuș, Vadu Crișului și Glăvoi.

Își argumentează inițiativa prin creșterea numărului de turiști care vizitează județul, aduși de numărul mare de oferte de turism de aventură, de exemplu.

”Consiliul Județean Bihor alături de Serviciul județean Salvamont Salvaspeo au investit în ultimii ani atât în amenajarea, reamenajarea și dezvoltarea traseelor turistice dar și în amenajarea de trasee noi de via ferrata.

De asemenea, diferiții custozi ai ariilor protejate au avut programe de dezvoltare prin amenajarea de noi trasee turistice dar si de peșteri care sa devină vizitabile, precum programul desfășurat de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor prin amenajare unui număr de 10 peșteri doar în acest an”, se arată în motivația proiectului.

Conform statisticilor, susține inițiatorul, ”în prezent numărul de turiști înregistrați este de peste 33 de mii anual pe fiecare din aceste zone”

18 voturi

Deși utilitatea inițiativei este greu de tăgăduit, rămâne sub semnul întrebării modul în care aceasta va acumula voturile necesare promovării. Proiectul are nevoie de 18 voturi pentru promovare, în condițiile în care liberalii sunt doar 17.

”Eu am început să îmi promovez proiectul, am avut și urmează să mai am discuții cu președintele comisiei de turism din Consiliul Județean, (Traian Bodea n.r.), să găsim soluții pentru promovarea materialului dar și pentru o eventuală implementare ulterioară, chiar și pe fonduri europene”, ne-a zis inițiatorul.

Locații

Conform acestuia, pentru Vadu Crișului și Șuncuiuș, implementarea proiectului ar fi simplă pentru că acestea dispun de terenuri racordate la utilitățile de alimentare cu apă, canalizare și energie electrică. Pentru Glăvoi, soluțiile ar putea fi panourile fotovoltaice și fosa septică, situație care atrage după sine birocrație și mai mare, având în vedere că locația este într-un parc natural. Prețul unui astfel de modul format din 3 containere este de estimat la 31.000 de euro.

containere-camping-1

Dacă propunerea se va materializa sau nu într-o hotărâre de CJ ține exclusiv de politic. În condițiile în care PNL votează materialele din CJ după o logică greu de urmărit, simpla utilitate a ideii poate să nu motiveze majoritatea PSD-UDMR-ALDE să se alinieze.

Inițiativa seamănă, oricum, cu o mână întinsă spre comunicare, individual sau pe partid, ori e pur și simplu o nouă dovadă a faptului că Puterea și Opoziția din CJ Bihor sunt cu adevărat din filme diferite.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor