Propunere pentru modificarea Codului Muncii: repausul săptămânal să fie de 48 de ore consecutive

Reactualizat la:
Propunere pentru modificarea Codului Muncii: repausul săptămânal să fie de 48 de ore consecutive
Senatorii au decis, joi, modificarea Codului Muncii prin precizarea că repausul săptămânal este de „48 de ore” consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica, pentru a elimina ambiguitatea din textul legal în vigoare, care se referă la „două zile” consecutive.

Senatorii Liviu Pop şi Petru Frătean sunt inițiatorii propunerii legislative, care a fost semnată de un grup numeros de parlamentari PSD şi UNPR.

Prin proiect se propune înlocuirea prevederii că „repausul săptămânal care se acordă în două zile consecutive, de regulă sămbăta şi duminica” cu cea că „repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sămbăta şi duminica”.

Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială s-a pronunţat pentru adoptarea propunerii legislative „pentru eliminarea interpretării legislative aduse în defavoarea angajatului”.

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că modificarea propusă este de natură să elimine interpretările prin care relaţia angajat-angajator poate fi dezechilibrată în favoarea celui din urmă şi că forma propusă este mult mai concisă şi nelăsând loc interpretărilor.

„Din păcate, de foarte multe ori, angajatorul, ajutat de ambiguitatea regăsită în textul reglementărilor legale, profită de neştiinţa angajatului, lăsându-i acestuia din urmă impresia că are foarte multe obligaţii şi foarte puţine drepturi, în speţă, dreptul la repaus săptămânal”, potrivit semnatarilor proiectului.

Sursa: Mediafax0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !