Propuneri aflate în dezbatere publică

Propuneri aflate în dezbatere publică
În contextul în care noua Politică Agricolă Comună aferentă perioadei 2015-2020 prevede ca statele membre au obligaţia să notifice Comisiei Europene, până la 1 august 2014, opţiunile lor legate de aplicarea plăţilor directe, MADR a elaborat o serie de propuneri legislative în acest sens, propuneri lansate deja în dezbatere publică.

În acest scop, a fost organizată zilele trecute şi o întâlnire între specialştii din cadrul MADR şi reprezentanţi ai asociaţiilor de fermieri, întâlnire în cadrul căreia au fost dezbatute pe larg respectivele propuneri.

Una dintre temele pe marginea căreia s-a discutat a fost cea care priveste „Plata directa pe suprafaţă” (SAPS), din Fondul European de Garantare Agricolă. La acest capitol, propunerea României este de a menţine această plată până în anul 2020 inclusiv. Totodată, trebuie definită noţiunea de „Fermier activ”, stabilindu-se deciziile privind excluderea de la plăţi directe a unor anumite tipuri de beneficiari.

Propuneri

În ceea ce priveşte „Reducerea plăţilor”, aceastea nu se va aplica deoarece ţara noastră propune acordarea plăţii redistributive în cuantum de peste 5 la sută din plafoanele naţionale anuale FEGA, aspect convenit de MADR cu asociaţiile fermierilor la finalul anului 2013.

O altă propunere discutată a vizat „Înverzirea”. Pentru a primi plata pentru înverzire, care reprezintă 30 la suta din plafonul naţional anual, beneficiarii trebuie să respecte anumite condiţii, precum diversificarea culturilor, menţinerea păşunilor permanente, prezenta zonelor de interes ecologic pe suprafaţă agricolă. În acest sens este necesară notificarea listei zonelor de interes ecologic pe suprafaţa agricola.

În ceea ce priveşte „Plata pentru tinerii fermieri”, acestia ar trebui să aibă cel mult 40 ani în anul depunerii cererii, să se stabilească pentru prima dată într-o exploataţie ca şefi de exploataţie, iar plata se acordă pentru o perioadă de maxim 5 ani de la instalare.

„Schema pentru micii fermieri” este o schema voluntară, iar conform propunerii României, fermierul ar urma să primească un cuantum al plăţilor directe egal cu valoarea totală a plăţilor care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an şi la care acesta are dreptul.

De asemenea, „Sprijinul cuplat” este o schemă voluntară şi este necesară notificarea deciziei privind procentul alocat din plafonul naţional anual FEGA şi culturile sau sectoarele care primesc acest sprijin, cu justificarea necesităţii sprijinului, descrierea condiţiilor de eligibilitate, a duratei schemei, a cuantumului per unitate şi a limitelor cantitative dacă este cazul.

O altă propunere vizeaza „Plata redistributivă” care reprezintă o plată facultativă, posibil de acordat pentru primele 30 de hectare, indiferent de mărimea exploataţiei. Schema propusă de România pentru primele 30 de hectare este 5 euro/ha pentru primele 5 hectare şi circa 45 euro/ha pentru restul de 25 de hectare.

MADR consideră că aplicarea plăţii redistributive pe două nivele şi cuantumurile stabilite vor ajuta la comasarea terenurilor, contribuind la constituirea de ferme de peste 5 hectare, fără însă a determina fărâmiţarea exploataţiilor de mărime medie şi mare, viabile economic, prin ieşirea unor terenuri de sub arendă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !