Propuşi pentru arestare preventivă

Propuşi pentru arestare preventivă
Fostul director executiv al Finanţelor Publice Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, şi complicele său, reţinuţi de procurorii anticorupţie.


Zi plină pentru procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciulul Teritorial Oradea. Aceştia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de luni a inculpaţilor Ioan-Mircea Ardelean, fost şef la Finanţele sătmărene în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită şi a lui Gheorghe Moiş, administrator al unei societăţii comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: „în cursul lunii noiembrie 2013, Ioan Mircea Ardelean, la acea vreme director executiv interimar al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare, a pretins de la Moiș Gheorghe, ca societatea acestuia din urmă, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica lui Ardelean. În schimbul acestui folos patrimonial, Ardelean l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt.

Renovări şi aprobări

Astfel, în baza acestei înțelegeri prealabile dintre cei doi inculpați, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Moiș a dispus unor angajați ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziţia de materiale şi executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia.

În schimbul acestui folos patrimonial, la data de 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA, depusă de societatea comercială administrată de inculpatul Moiș Gheorghe, la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a fost aprobată în întregime de către funcționarii din cadrul instituției mai sus amintite.

La data de 22 decembrie 2013, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de către inculpatul Ardelean Ioan Mircea, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali din cadrul instituției amintite, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidențele instituției cu risc fiscal ridicat.

De menționat este faptul că, la data de 6 decembrie 2013, după ce fuseseră demarate lucrările de renovare mai sus amintite, inculpatul Moiș Gheorghe îi solicitase inculpatului Ardelean Ioan Mircea, ca până la data de 25 decembrie 2013, instituția publică, coordonată de acesta, să efectueze plata sumei respective. Inculpatul Ardelean Ioan Mircea l-a asigurat că, în data de 24 decembrie 2013 va fi virată acea sumă de bani în contul societății, fapt care s-a și întâmplat.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro+75.000 lei) și a unor monede din metal galben(cu o valoare totală de aprox.37.000 euro), ridicate de la inculpatul Ardelean Ioan Mircea”. Cei doi au fost prezentaţi, luni seară magistraţilor Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !