Protecție pe timp de ger și viscol

De Otilia Șandor
Protecție pe timp de ger și viscol
© Pe timp de viscol
Ca să preîntâmpine evenimente nedorite, generate de fenomenele meteorologice periculoase specifice sezonului rece, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă bihorenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viaţa.

Pompierii recomandă populației să își asigure unele materiale necesare pentru a nu rămâne înzăpeziți în case sau în mașini. Ei sfătuiesc oamenii să se asigure cu sare și nisip pentru topirea gheții și îmbunătăţirea aderenţei pe căile circulabile, cu unelte de îndepărtare a zăpezii, iar cei care au încălzirea în sistem propriu – cu combustibil de încălzire în cantitate suficientă.

Reprezentanții ISU Bihor recomandă oamenilor să își verifice mijloacele de încălzire (sobele, centrale termice) şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi remedia eventualele defecţiuni și în acest sens sunt rugați să apeleze la personal autorizat pentru aceste operaţiuni.

Șoferii sunt rugați să se asigure că acumulatorul și sistemul de aprindere sunt în stare foarte bună, iar bornele bateriei curățate și să aibă antigel corespunzător pentru a evita îngheţarea. Trebuie verificat sistemul de încălzire și dezghețare care e oblugatoriu să funcționeze eficient. Sistemul de acționare al ștergătoarelor de parbriz trebuie și acesta verificat, la fel ca farurile și luminile de avarie. Șoferii trebuie să aibă lanțuri antiderapante la ei, dar și lichid de curățare pentru temperaturi scăzute.

pomp2

Înainte de a porni la drum lung, ar fi oportun ca șoferii să urmărească buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă. Și cei care rămân acasă sunt rugați să nu iasă afară pentru mult timp ca să nu se expună prea mult la temperaturi scăzute. Nu trebuie suprasolicitată instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.

Mijloacele de încălzire portabile e bine să fie amplasate la distanţă de cel puţin un metru faţă de materialele combustibile. Iar mijloacele de încălzire trebuie neapărat oprite înainte de culcare sau când se iese din casă.

Pe timp de viscol

Dacă viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, pompierii bihoreni recomandă urmăoarele măsuri:

– Trageți autovehiculul pe partea dreaptă a drumului. Porniți luminile de avarie și prindeți o bucată de material textil de antena radio ori la geam;
– Anunțați evenimentul la numărul unic de urgenţă 112, indicând locul unde ați rămas blocat. Rămâneți în autoturism până ce forțele de intervenție vin să vă salveze;
– Porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie, protejându-vă astfel împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament;
– Aprindeți lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza mai ușor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !