Protejarea zonelor turistice, în vizorul ecologiştilor

BIHOR - Membrii câtorva organizaţii de mediu din Oradea doresc să atragă atenţia cetăţenilor asupra necesităţii protejării naturii, printr-un comunicat semnat de Centrul Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE), Muzeul Ţării Crişurilor, Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor şi Centrul pentru arii protejate şi dezvoltare durabilă Bihor.

„Câţiva dintre noi am devenit, oficial, agenţi  ecologicivoluntari prin Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor. Acum avem avantajul unor legi care ne susţin statutul şi al unei legitimaţii care s-ar putea să impresioneze”, susţine Ioana Lucaciu, membru CRSE.

Semnatarii comunicatului subliniază faptul că cei ce vizitează zone care cuprind arii protejate cum ar fi Şuncuiuş, Vadu Crişului, peştera Meziad sau zona Padiş, trebuie să respecte unele reguli.

„Indiferent cum ajungi în zonă trebuie să te asiguri cp tot gunoiul pe care îl produci, îl iei cu tine înapoi sau îl duci în primul oraş. Mai mult, în ariile naturale protejate există o serie de reglementări legale care trebuie respectate”, continuă Ioana Lucaciu. Regulile aplicabile turismului în arii protejate pot fi citite la adresa www.parcapuseni.ro.

 

Colectarea deşeurilor, o problemă

Ieşirile în natură ale ecologiştilor au scos la iveală faptul că schimbarea de mentalitate a românului este un proces greu şi de durată, consideră aceştia. „Turistul şi cetăţeanul român nu înţeleg încă de ce nu e bine să arunce gunoiul în apele curgătoare sau în vatra de foc, sau de ce nu e bine să ardă sticlele de plastic din care şi-au băut sucul sau berea. În zonele mai izolate nu există servicii de colectare a deşeurilor, prin urmare tot ce ducem acolo, va rămâne acolo”, explică Ioana Lucaciu.

Părerea este împărtăşită de membrii mai multor organizaţii de mediu, subliniind totdată că starea mediului înconjurător depinde de vizitatori.

Lipsa serviciilor de colectare a deşeurilor reprezintă o ameninţare pentru mediul înconjurător, cred ecologiştii. „În Bihor, majoritatea comunelor nu pot apela la un sistem autorizat de colectare a deşeurilor, prin urmare fiecare primărie se descurcă aşa cum poate.

De cele mai multe ori, plăteşte o maşină să adune gunoiul, pe care îl depozitează într-un loc retras de pe raza comunei, tot în natură. Sunt comune care nu fac nici măcar acest lucru, iar acolo fiecare familie se descurcă, aruncă gunoiul pe văi, sau în pădure”, susţine reprezentanta CRSE.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase